Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, φόρος στις γονικές παροχές

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή (η οποία ανοίγει ξανά τη Δευτέρα) τροπολογία που επαναφέρει το φόρο σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές. Παράλληλα, αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα ποτά κατά 20% και στα τσιγάρα κατά 23%. Μάλιστα, ο νόμος (που θα ψηφιστεί το Μάρτιο) θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου.

Οσον αφορά τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η τροπολογία ορίζει ότι προς το παρόν θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο καθεστώς. Η νέα κλίμακα θα είναι προοδευτική, αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο (τάξης των 300.000 ευρώ).

Από τον ειδικό φόρο σε ποτά και τσιγάρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε αφού είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο φόρο της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να μην αφήσει χρονικό περιθώριο σε όσους έχουν μεγάλες περιουσίες.

Αναφορικά με την αύξηση στους ειδικούς φόρους σε ποτά και τσιγάρα, ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για αύξηση 0,19 ευρώ στα φθηνά τσιγάρα, για 0,41 ευρώ στα ακριβά τσιγάρα, σε ένα ευρώ στη φιάλη το ουίσκι, ενώ δεν επηρεάζεται το κρασί.

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητά φόρο για την επίλυση του ασφαλιστικού.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: