Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Μέρισμα ύψους 23,8 εκατ. ευρώ ζητάει η Εκκλησία από την Εθνική Τράπεζα εν όψει της Γενικής Συνέλευσης


Η Εκκλησία πέταξε το «γάντι» στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εν όψει της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, ζητώντας μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και την καταβολή προμερίσματος συνολικού ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι θέσεις της Εκκλησίας μεταφέρθηκαν και στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με σχετικό υπόμνημα που του απέστειλε χθες η ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών), ο γενικός διευθυντής της οποίας, Αντώνης Ζαμπέλης, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πώληση των μετοχών της ΕΤΕ που διαθέτει η Εκκλησία στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.


Η Εκκλησία, συγκεκριμένα, ζητεί την καταβολή μερίσματος 2 ευρώ για κάθε μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει, δηλαδή 23,8 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως η ΕΚΥΟ έχει 9,3 εκατομμύρια μετοχές της ΕΤΕ, ενώ η Μητρόπολη Ιωαννίνων 2,3 εκατομμύρια και η Μητρόπολη Ηλείας 300 χιλιάδες μετοχές –μέσω κληροδοτημάτων.

Σε άθροισμα επομένως τα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας κατέχουν 11,9 εκατομμύρια μετοχές, που ισοδυναμούν με το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Όπως επισήμανε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ, Αντώνης Ζαμπέλης «η Εκκλησία της Ελλάδος καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και ως εκ τούτου ένας σημαντικός διαμορφωτής της εταιρικής διακυβερνήσεώς της».

Ο κ. Ζαμπέλης αναφέρθηκε, ακολούθως, στην πρόταση της νέας ηγεσίας της τράπεζας για τη σύσταση ενός δωδεκαμελούς Δ.Σ., έναντι των δεκαπέντε ατόμων που το απαρτίζουν σήμερα, που –όπως φαίνεται– ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αντίδραση της Εκκλησίας.


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «απαιτεί και παρακαλεί» όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον, προσέθεσε ο κ. Ζαμπέλης, να διεκδικήσουν στη Γενική Συνέλευση:

α) τη διανομή μερίσματος που προβλέπει ο νόμος (35%),
β) την αποχώρηση της ΕΤΕ από το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ που δεν το έχει ανάγκη, και με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η πολιτεία,
γ) την εκλογή τριών ακόμη μελών στο Δ.Σ.,
δ) τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με την αναγκαία ρευστότητα και όχι τη δέσμευση των κεφαλαίων της τράπεζας και των μετόχων της και
ε) την αυτόνομη πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Σχετικά με το πώς θα κινηθεί η Εκκλησία αν τα αιτήματά της δεν… εισακουστούν, ο κ. Ζαμπέλης τόνισε με νόημα ότι η Εθνική Τράπεζα διοικείται από τις ψήφους των μετόχων της.

Στο ερώτημα αν υπάρχει η σκέψη για πώληση των μετοχών της ΕΤΕ, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ απάντησε πως «δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο αυτό», ενώ στη διευκρινιστική ερώτηση «τι σημαίνει “όχι αυτή τη στιγμή”», ο κ. Ζαμπέλης αποκρίθηκε: «Τα πάντα ρει…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: