Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αύξηση 38,5% της Διεθνούς Πειρατείας

Σε μάστιγα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα εξελίσσονται οι πειρατείες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αυξήθηκαν κατά 38,5% σε ολόκληρο τον κόσμο το 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση τουλάχιστον οι μισές από τις 406 πειρατείες που σημειώθηκαν έχουν διαπραχθεί από σομαλούς πειρατές.

Επίσης σύμφωνα με το ΙΜΒ, το οποίο εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, σομαλοί πειρατές κατέλαβαν δεκάδες πλοία τον περασμένο χρόνο, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους για να εισπράξουν εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα.

"Οι πειρατές τώρα νιώθουν περισσότερη απελπισία και προχωρούν με περισσότερη αποφασιστικότητα στην κατάληψη πλοίων. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1.000 ναυτικών μιλίων από τη Μογκαντίσου, υπογραμμίζουν την ικανότητα των σομαλών πειρατών", τονίζεται στην ετήσια έκθεση του ΙΜΒ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, μόνο στον Κόλπο του Άντεν σημειώθηκαν 116 πειρατείες ή απόπειρες πειρατείας, σε σύγκριση με τις 92 που σημειώθηκαν το 2008.

Οι περισσότερες πειρατείες σημειώθηκαν σε φορτηγά πλοία, με συνολικά δέκα τραυματίες μεταξύ των μελών των πληρωμάτων, τέσσερις νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Οι σομαλοί πειρατές κρίθηκαν υπεύθυνοι για 217 πειρατείες το 2009.

"Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σομαλοί πειρατές κατέλαβαν 12 πλοία ζητώντας λύτρα, κρατώντας ομήρους 263 μέλη πληρωμάτων, διαφόρων εθνικοτήτων", αναφέρει η έκθεση.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τους πειρατές εξαιτίας της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στη Σομαλία, παρότι τα αμερικανικά δικαστήρια ασχολούνται τώρα με την υπόθεση ενός σομαλού εφήβου, ο οποίος εκδόθηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της απόπειρας πειρατείας εναντίον αμερικανικού πλοίου.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: