Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συλλήψεις για τους εμπρησμούς στη Συναγωγή Χανίων


Ο πρώτος εμπρησμός είχε σημειωθεί στις
5 Ιανουαρίου και ο δεύτερος στις 16,
με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές ζημιές
και να καταστραφεί πλήθος
σπάνιων βιβλίων
09:23

Ο πρώτος εμπρησμός είχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου και ο δεύτερος στις 16, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές ζημιές και να καταστραφεί πλήθος σπάνιων βιβλίων.

Αντιδράσεις

«Εκθέτουν και ντροπιάζουν και έξω από τα όρια της χώρας της Κρήτης αυτές οι απανωτές απόπειρες εμπρησμού» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός κ. Κων. Μητσοτάκης.

Επίσης, είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν και να δώσουν λόγο ενώπιον της δικαιοσύνης οι βάνδαλοι που προκαλούν και ζημιώνουν τον τόπο.

«Τα Χανιά δοκιμάζονται από αριθμητικά ασήμαντες, ξένες προς το αίσθημα του λαού μας, μειοψηφίες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει καταλυθεί. Είναι επιτέλους καιρός να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών είχε καταδικάσει κατηγορηματικά και είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό της για το νέο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων στις 16 Ιανουαρίου 2010.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η ισραηλινή κυβέρνηση μετά το διπλό χτύπημα των εμπρηστών στη Συναγωγή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ, τονίζεται ότι ο υποδιευθυντής του τομέα Δυτ. Ευρώπης του υπουργείου, Ναόρ Γκιλόν ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Κυριάκο Λουκάκη, να διαβιβάσει "με φιλικό τρόπο" το αίτημα του Ισραήλ προς την Ελλάδα για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να διασφαλιστεί η αποτροπή εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Ο Ελληνας Πρέσβης καταδίκασε την επίθεση από την πλευρά του και ενημέρωσε τον αξιωματούχο του Ισραήλ για την καταδίκη και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλληφθούν οι εμπρηστές.

Καταδικάζει τις επιθέσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τις εμπρηστικές ενέργειες καταδίκασε την Πέμπτη σε σχετική του ανακοίνωση και το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση ,μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής : «Αυτή η επίθεση είχε σαφή στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και είναι η τελευταία σειράς παρόμοιων επιθέσεων αντισημητικού βανδαλισμού που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει στην εν λόγω ανακοίνωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χαιρετίζει την καταδίκη αυτών των επιθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση όπως και την υιοθέτηση σθεναρής στάσης κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: