Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μας παγίδευσαν, μας ξεγέλασαν!


Του Μ. Μιχαήλ

Οι μάσκες έπεσαν! Η περιβόητη «κυπριακή ιδιοκτησία» των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού περιέπεσε σε αχρηστία. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Άγκυρα θα καταθέσει νέες προτάσεις και στα υπόλοιπα κεφάλαια που συζητήθηκαν στις απευθείας διαπραγματεύσεις, της Οικονομίας, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και του Περιουσιακού, δεν αφήνουν περιθώρια για νέες ψευδαισθήσεις.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν μιλούσε, στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρέπει να το παραδεχθεί, μιλούσε με τον κατοχικό ηγέτη, τον εντολοδόχο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και των σχεδιασμών της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Οι θέσεις που κατέθετε στο τραπέζι των συνομιλιών ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήσαν με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας και εκινούντο εν πολλοίς στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν-Χάνεϋ.

Τώρα, οι θέσεις που καταθέτει ο κατοχικός ηγέτης στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών, είναι γραμμένες στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, από τον επικεφαλής του και τους συνεργάτες του. Και καταγράφουν ξεκάθαρα τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την Κύπρο.

Δεν ανακήρυξαν το 1983 το Ψευδοκράτος για να το διαλύσουν. Επιζητούν την αναγνώρισή του μέσα από την επιδιωκόμενη λύση της δήθεν «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Θέλουν να μας επιβάλουν την λύση των «δύο κρατών».

Εκτιμούμε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ παγίδευσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκτός και αν πιστέψουμε ότι έγινε με τη θέληση του ηγέτη της!

Οι εντατικές συνομιλίες των «6 ημερών» διευθετήθηκαν, προκειμένου –όπως μας είπαν- να επιτευχθούν νέες συγκλίσεις στα κεφάλαια που έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί – της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού των εξουσιών, της Οικονομίας, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και του Περιουσιακού.

Αντ΄ αυτού, αυτό που παρατηρούμε, είναι η κατάθεση κωδικοποιημένων των θέσεων εκάστης πλευράς και μίαν «ελεύθερη συζήτηση», όπως την βάφτισαν, όχι μάλιστα με βάση τις γραπτές θέσεις των δύο πλευρών –έτσι μας είπαν!

Με άλλα λόγια, διεξάγεται μία «φιλική» συζήτηση, όχι «κουβέντες του αέρα», αλλά «κουβέντες του καφενέ», περί «ανέμων και υδάτων»!

Στην πραγματικότητα, για να σοβαρευτούμε, οι απευθείας διαπραγματεύσεις για τα πιο πάνω τέσσερα κεφάλαια έχουν λήξει! Ό,τι ήταν να συμφωνήσουν, συμφώνησαν… Τώρα, ήλθε η ώρα του πάρε-δώσε.

Οι δύο πλευρές κατέθεσαν στο πρώτο τριήμερο τις θέσεις τους, αναφορικά με το κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός των Εξουσιών». Με τη διαφορά, ότι η δική μας πλευρά κωδικοποίησε τις παλιές θέσεις της που αποδέχθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και τις «προσφορές»-υποχωρήσεις, χωρίς διαπραγμάτευση. Ενώ, η άλλη πλευρά κατέθεσε νέες, πιο απαράδεκτες θέσεις, από τις παλιές.

Η μεθοδολογία αυτή των Ηνωμένων Εθνών, να καταθέσουν η κάθε πλευρά τις προτάσεις της –στο επόμενο τριήμερο θα κατατεθούν οι προτάσεις των δύο πλευρών για τα άλλα τρία κεφάλαια- αποτελεί παγίδα. Διότι, το επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση της «μέσης οδού», προκειμένου να συναντηθούν οι θέσεις των δύο πλευρών και να φθάσουν σε συμφωνία.

Αλλά, ποιες είναι οι τουρκικές θέσεις, από τις οποίες θα επιχειρήσουν τα ΗΕ να βρουν τη «χρυσή τομή»;

Είναι οι θέσεις Νταβούτογλου, που όλη η πολιτική μας ηγεσία έχει απορρίψει και έχει καταδικάσει ως «απαράδεκτες».

Αντί, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει να αποσυρθούν οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις από το τραπέζι των συνομιλιών και να καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά κωδικοποιημένες τις θέσεις που αποδέχθηκε κατά τη συζήτηση των απευθείας διαπραγματεύσεων, εντούτοις, ενώ απέρριψε το περιεχόμενό τους, δέχθηκε να είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Και τούτο, παρά την αντίθετη θέση τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ζητούν από τον Πρόεδρο Χριστόφια να απαιτήσει την απόσυρση των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων.

Μια στάση του προέδρου, που είναι ακατανόητη, αλλά βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με εκείνη του Αλ. Ντάουνερ!

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει παγιδευτεί σε μία επικίνδυνη τακτική-μεθοδολογία από τη διπλωματική ικανότητα του Ντάουνερ, αλλά εκτιμούμε, ότι είναι με τη θέλησή του. Διότι, δεν εξηγείται διαφορετικά, η στάση του Προέδρου. Θέσεις, που τις έχει καταδικάσει, ότι ξεφεύγουν από τη συμφωνημένη βάση της ομοσπονδίας, να αποδέχεται να βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών και … θα τις βρει μπροστά του στο σύντομο μέλλον!

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι τυχαία που αποδέχθηκαν τις τουρκικές θέσεις, ενώ θα έπρεπε να τις επιστρέψουν πίσω ως απαράδεκτες, αφού βρίσκονται έξω από τα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Όταν θα «αναγκαστεί» να παρέμβει ο Αλ. Ντάουνερ, στο τραπέζι των συνομιλιών για το πάρε-δώσε θα έχει ενώπιόν του τις απαράδεκτες θέσεις Νταβούτογλου. Και, η δική μας πλευρά θα αναγκαστεί να τις διαπραγματευτεί.

romiossini

Δεν υπάρχουν σχόλια: