Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ανακρίσεις για τον «πόλεμο της φάλαινας»

Ιαπωνικό φαλαινοθηρικό εμβόλισε το «αόρατο» καταμαράν οικολογικής οργάνωσης στην Ανταρκτική

Oι Αρχές της Αυστραλίας διεξάγουν ανακρίσεις για να εξακριβώσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα υπερσύγχρονο ταχύπλοο σκάφος της οικολογικής οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society βυθίστηκε στην Ανταρκτική μετά τον εμβολισμό του από ιαπωνικό φαλαινοθηρικό. Το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της οποίας καλεί τόσο την Ιαπωνία όσο και τις οικολογικές οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον μεταξύ τους «πόλεμο» με αφορμή το κυνήγι των φαλαινών.

Η «ναυμαχία» σημειώθηκε όταν οι ακτιβιστές που επέβαιναν πάνω στο καταμαράν «Αντι Τζιλ» προσπάθησαν να εμποδίσουν το ιαπωνικό πλοίο «Σονάν Μαρού Νο 2» να συνεχίσει το κυνήγι ρίχνοντάς του χημικά. Τότε το ιαπωνικό σκάφος απάντησε πετώντας νερό και εμβολίζοντας το καταμαράν. «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» τόνισε η αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Τζούλια Γκίλαρντ , συστήνοντας «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές.

Η οικολογική οργάνωση ανέφερε ότι κατά τον εμβολισμό, ο οποίος καταγράφηκε και σε βίντεο, το «Αντι Τζιλ» κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε. Και τα έξι μέλη του πληρώματος του καταμαράν περισυνελέγησαν σώα από άλλο πλοίο. Από την πλευρά της, η ιαπωνική πλευρά αρνείται ότι το σκάφος ήταν φαλαινοθηρικό, ισχυρίζεται ότι ήταν «επιστημονικό» και κατήγγειλε τους ακτιβιστές για «απρόκλητη παρενόχληση».

«Το συμβάν αποτελεί συνέχεια πολλών άλλων παρενοχλήσεων του ιαπωνικού ερευνητικού προγράμματος για τις φάλαινες το οποίο έχει κατηγορηθεί για φαλαινοθηρία. Τα μέλη της Sea Shepherd οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να απειλούν τα πλοία μας και το πλήρωμά τους» ανέφερε η δήλωση των ιαπωνικών Αρχών.

«Αν νομίζουν ότι τα άλλα δύο πλοία μας θα αποχωρήσουν από τον Νότιο Ωκεανό υπό τον φόβο μιας νέας επίθεσης, κάνουν λάθος.Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε πραγματικό πόλεμο για τη διάσωση και προστασία των φαλαινών» δήλωσε ο Πολ Γουότσον , ιδρυτής της οργάνωσης και καπετάνιος του «Αντι Τζιλ», ενός υπερσύγχρονου σκάφους που κοστίζει 1,5 εκατ. δολάρια.
Το καταμαράν είναι το πρώτο πλεούμενο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία stealth, δηλαδή είναι βαμμένο με μια ειδική μπογιά για να μη γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ την ώρα που παρεισφρέει μεταξύ των φαλαινοθηρικών για να τα μπερδεύει.


Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 1986, σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, απαγόρευσε το κυνήγι, ύστερα από την εξαφάνιση πολλών ειδών φαλαινών. Η Ιαπωνία όμως, που θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας σημαντική «πολιτιστική παράδοση» , επιμένει να τις κυνηγά, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, το οποίο επιτρέπει το κυνήγι αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν όμως ότι το κρέας των θηραμάτων δεν καταλήγει στα ερευνητικά κέντρα, αλλά στα ιαπωνικά εστιατόρια.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: