Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Να αφαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα» ζητά η Κούβα






Η Κούβα «δεν προσφέρει καταφύγιο» σε τρομοκράτες διαβεβαιώνει η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, η οποία ζητά εκ νέου την «άμεση εξαίρεσή της από την αμερικανική μαύρη λίστα για τα κράτη που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία», χαρακτηρίζοντάς την «άδικη και αυθαίρετη».

Η Κούβα μαζί με το Ιράν, τη Συρία και το Σουδάν βρίσκονται ανάμεσα στα 14 κράτη, τα οποία κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει την Κούβα ότι «προσφέρει καταφύγιο» σε μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και των Κολομβιανών ανταρτών της FARC και του ELN.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας ανέφερε ότι οι Βάσκοι αυτονομιστές, μέλη της ΕΤΑ «βρίσκονται για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα στο έδαφος της Κούβας, αλλά μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων».

«Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί το έδαφός μας για τις δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης εναντίον της Ισπανίας ή καμιάς άλλης χώρας» πρόσθεσε το υπουργείο.

«Υπάρχουν επίσης στην Κούβα Αμερικανοί πολίτες που έχουν διαπράξει αδικήματα όπως η αεροπειρατεία, οι οποίοι μετά από τη δίκη τους και την αυστηρή τιμωρία τους ζήτησαν να παραμείνουν στην Κούβα μέχρι τη λήξη της ποινής τους», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: