Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο: Απέτυχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα άσκησε έντονη κριτική στις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας για την ανεπάρκεια που έδειξαν κατά την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απόπειρας των Χριστουγέννων.

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με 20 επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπουργούς και υψηλόβαθμους συμβούλους. Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ασκώντας δριμεία κριτική στις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας: «Όταν ένας επίδοξος τρομοκράτης καταφέρνει να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με εκρηκτικές ύλες τα Χριστούγεννα, τότε το σύστημα ασφαλείας έχει αποτύχει ολοκληρωτικά.»

Διεύρυνση του συστήματος ελέγχου με σαρωτές σώματος

Πόσο μάλλον, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που οι μυστικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν ύποπτος τρομοκράτης: «Οι μυστικές μας υπηρεσίες όμως δεν κατόρθωσαν να συνθέσουν τις ψηφίδες του παζλ, διότι τότε θα έπρεπε το όνομά του να είχε καταχωρηθεί στη λίστα απαγόρευσης εισόδου».

Εξονυχιστικοί έλεγχοι, αναστολή αποφυλάκισης Υεμενιτών από το Γκουαντάναμο

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, από την CIA μέχρι το Υπουργείο για την Προστασία της Πατρίδας, ανέλαβαν την ευθύνη για τα λάθη και τα κενά στο σύστημα ασφαλείας, αλλά η απλή συλλογή πληροφοριών δεν φθάνει, πρέπει να συνδυάζονται οι διάφορες ψηφίδες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να εξάγονται τα σωστά συμπεράσματα και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Και αυτό, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «δεν πρέπει να γίνεται τις περισσότερες φορές, αλλά πάντα».

Προς το παρόν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανακοίνωσε εάν θα ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων λόγω του φιάσκου στο σύστημα ασφαλείας, αποσαφήνισε όμως ότι η λίστα με τα ονόματα των ανεπιθύμητων στις ΗΠΑ προσώπων πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, θα διευρυνθούν οι έλεγχοι με σκάνερ σώματος, θα ενισχυθούν τα αεροπλάνα με περισσότερους ένοπλους συνοδούς κατά την πτήση και ότι οι επιβάτες αερογραμμών που έχουν προορισμό αμερικανικές πόλεις και προέρχονται από 14 συγκεκριμένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Υεμένη, θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και νέα μέτρα προστασίας των πολιτών, μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και οι έρευνες που διεξάγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία.

Τέλος ο Μπάρακ Ομπάμα είπε ότι αναστέλλεται προσωρινά η προγραμματισμένη αποφυλάκιση άνω των 30 κρατουμένων υεμενικής καταγωγής από το Γκουαντάναμο, δηλώνοντας όμως με έμφαση ότι ισχύει η δέσμευση για το στρατόπεδο κρατουμένων του Γκουαντάναμο: «Θα κλείσει, όπως έχει προγραμματιστεί».


www.dwelle.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: