Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

H πρώτη μεγάλη εξαγορά της χρονιάς



H πρώτη μεγάλη εξαγορά της χρονιάς
του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Daniel Vasella. Ο περί ου ο λόγος κύριος δεν είναι άλλος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας Novartis και είναι από σήμερα ο μάνατζερ που ανακοίνωσε το πρώτο μεγάλο deal της νέας χρονιάς στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή.

Έναντι ποσού που ξεκινά από τα 28 δις δολάρια και ενδεχομένως να αυξηθεί εάν τελικώς αποφασίσουν να πουλήσουν το σύνολο του ποσοστού τους και οι μέτοχοι μειοψηφίας, η Novartis εξαγοράζει από τη Nestle την θυγατρική της εταιρία Alcon, τη μεγαλύτερη εταιρία οφθαλμολογικών προϊόντων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα ο μεσιέ Vasella προσέφερε στη Nestle μια τιμή περί τα 180 δολάρια ανά μετοχή για το 52% του μετοχικού κεφαλαίου της Alcon, ενώ προαναγγέλει πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών από τους μικρομετόχους έως το ποσό των 9,7 δις δολαρίων.

Οι δύο εταιρίες είχαν ουσιαστικά συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη ήδη από τον Απρίλιο του 2008 και η πλευρά της Novartis επέλεξε να υλοποιήσει τη συμφωνία αμέσως μόλις μπήκε η νέα χρονιά.

Μετά την εξαγορά αυτή η Novartis ενισχύεται σημαντικά και στον κλάδο των παραϊατρικών προϊόντων, αφού η Alcon είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην διεθνή αγορά φακών επαφής και συναφών προϊόντων, έναν κλάδο που μόνον πέρυσι – χρονιά κρίσης – είχε περιθώρια καθαρού κέρδους άνω του 35%!

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: