Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Οι κονκάρδες μας λείπανε...


Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, οι ένοπλες ληστείες στην Αθήνα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ξεπέρασαν τις εκατό. Μόνο στο πρώτο δεκαήμερο εκδηλώθηκαν 25 ληστείες σε τράπεζες κι άλλες 15 σε σουπερμάρκετ.

Οι ληστές έχουν αποθρασυνθεί τόσο, ώστε το περασμένο Σάββατο επιτέθηκαν σε γαμήλιο γλέντι στην Πάρνηθα και λήστεψαν τον γαμπρό, τη νύφη, τους κουμπάρους και τους συγγενείς!

Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (άλλη έμπνευση κι αυτή, να δοθεί αυτός ο φιλόδοξος τίτλος σε ένα υπουργείο που μόνο τον πολίτη δεν μπορεί να προστατεύσει), εξακολουθεί να εξαγγέλλει ρυθμίσεις και μέτρα με επικοινωνιακούς στόχους, όπως για παράδειγμα ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο οποίος θα περιπολεί από αύριο με τη σχετική κονκάρδα στο πέτο.

Ο απολογισμός των πρώτων εκατό ημερών στο επίπεδο της δημόσιας ασφάλειας είναι τόσο φτωχός που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο εύκολα λέγονται παχιά λόγια όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση και πόσο δύσκολα οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη όταν το ίδιο κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσο κυβερνούσαν ο Β. Πολύδωρας και ο Πρ. Παυλόπουλος, το ΠαΣοΚ διατυμπάνιζε την ανικανότητα της Αστυνομίας και την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες.

Τώρα τα στελέχη του, με πρώτο τον νέο υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι νόμιζαν και ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να αντιμετωπίσει μια διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, η οποία μάλιστα γίνεται ολοένα πιο αδίστακτη.
Ιδίως όταν υπάρχουν ορισμένα μέτρα τα οποία μπορούν εύκολα να μειώσουν τη δράση των κακοποιών, αν το κράτος αποφασίσει κάποτε να πιέσει ορισμένες συντεχνίες που αδιαφορούν για την ασφάλεια των πελατών τους.

Αν, για παράδειγμα, βγει μια μέρα ο υπουργός και ανακοινώσει ότι θα μπαίνει στο εξής λουκέτο στις τράπεζες οι οποίες δεν θα εγκαταστήσουν διπλές πόρτες στην είσοδο και στην έξοδό τους, βέβαιον είναι ότι οι τράπεζες θα πειθαρχήσουν και δεν θα σημειωθεί ξανά ληστεία σε τράπεζα.

Αν, για παράδειγμα, υποχρεωθούν τα σουπερμάρκετ να λάβουν μέτρα ασφαλείας στις εξόδους τους, είναι επίσης βέβαιον ότι δεν θα υπάρξει ξανά ληστεία ούτε κι εκεί. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει ένας υπουργός ο οποίος θα τολμήσει να συγκρουστεί με τους τραπεζίτες και τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ για να πληρώσουν κάτι παραπάνω για την ασφάλεια.

Οπως θα πρέπει κάποτε να υπάρξει ένας υπουργός ο οποίος θα συγκρουστεί με τις πανίσχυρες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες και θα αποσύρει τους αστυνομικούς από τα γήπεδα για να τους στείλει στις γειτονιές που οι ληστές λεηλατούν κάθε βράδυ. Και ας αφήσει τις περιπολίες με κονκάρδες και δίκυκλα όπου κυκλοφορούν τηλεοπτικές κάμερες.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: