Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου. «Απογοητευτική», χαρακτηρίστηκε στο Κεντρικό...

Τόπος… αυτοκτονίας και τελετών μαύρης μαγείας Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.

«Απογοητευτική», χαρακτηρίστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η κατάσταση ενός από τους διασημότερους τόπους της Αττικής και της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ περιγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο οι συνθήκες που επικρατούν:

ο χώρος είναι επικίνδυνος για τους επισκέπτες, δεν επαρκούν οι τουαλέτες, εντοπίζονται προβλήματα στην πρόσβαση των ΑμεΑ, ο φωτισμός είναι ελαττωματικός, ενώ το Σούνιο είναι αγαπημένος προορισμός για… τελετές μαύρης μαγείας και για όσους επιχειρούν να αυτοκτονήσουν!


Το Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη ωρίμανσης για τη διαμόρφωση (ενταγμένη στο Γ’ ΚΠΣ) που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ειδικών διαδρομών για την κίνηση των επισκεπτών στο χώρο, με στάσεις, παγκάκια, ενημερωτικές ταμπέλες και πινακίδες, διόρθωση του φωτισμού αλλά και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων περιμετρικά για να αποτραπούν οι απόπειρες αυτοκτονιών από τον βράχο αλλά και για να μην ανεβοκατεβαίνουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες από τους νεώσοικους του ορμίσκου.

Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω, χρειάζονται κονδύλια και για να βρεθούν θα πρέπει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Εκτός από τη διόρθωση των προβλημάτων, στόχος της μελέτης είναι να γίνει κατανοητό στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου ότι το Σούνιο δεν είναι μόνο ο ναός του Ποσειδώνα αλλά ένας οχυρωμένος τόπος.

Oπως ειπώθηκε, σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται το ανατολικό τμήμα των τειχών του φρουρίου του Σουνίου (για τη συντήρησή τους απαιτούνται 100 χιλιάδες ευρώ). Σε κατάσταση εγκατάλειψης και εκτός πορείας των επισκεπτών (παρά τις ενημερωτικές πινακίδες) βρίσκεται και το ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος που απέχει 500 μέτρα από το ναό του Ποσειδώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, στο χώρο δεν έχει γίνει σύγχρονη ανασκαφική έρευνα και τα μόνα ευρήματα που ήρθαν στο φως ήταν μετά από πυρκαγιά τη δεκαετία του ’90, ενώ εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά αναστήλωση στο ναό. «Σπόνδυλοι του ναού διακοσμούν κήπους στην Ευρώπη, σε Βερολίνο, Βενετία και Λονδίνο», τόνισε ο κ. Μανώλης Κορρές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο και μέλος του Συμβουλίου, καθώς από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα ο ναός λεηλατήθηκε. «Σπόνδυλοι από τους κίονες του ναού χρησιμοποιήθηκαν στην Αγγλία για το βάθρο του έκτου δούκα του Devonshire», σημειώνει στον οδηγό του Σουνίου (έκδοση του ΤΑΠΑ) η αρχαιολόγος Μαίρη Σαλλιώρα-Οικονομάκου.

Στο Συμβούλιο επισημάνθηκε η ανάγκη ανέλκυσης σπονδύλων που έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα και γι’ αυτό το λόγο θα ζητηθεί συνδρομή ελικοπτέρου του στρατού.
www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: