Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Οι όροι της Άγκυρας για τις εγγυήσεις



Βρετανική εναλλακτική φόρμουλα για «χωριστή εγγύηση των δυο κρατιδίων»

ΡΗΤΟΥΣ όρους και προϋποθέσεις θέτει τώρα η Άγκυρα για την αποδοχή έστω και συζητήσεως για την ακύρωση της Συνθήκης Εγγυήσεως ή και απλώς τη διαφοροποίησή της, παρόλο που γι' αυτό αφήνει «κάποιο παράθυρο» ανοικτό.

Το θέμα έχει τεθεί στο παρασκήνιο, γιατί θεωρείται ως το μείζον για ευόδωση των συνομιλιών. Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη στην περίπτωση «διευθετήσεων», που προτείνει, να φανεί ελαστικότερη σε άλλες πτυχές, ενώ η Τουρκία αντίθετα έχει διαμηνύσει τόσο στα Ηνωμένα Έθνη που τη βολιδοσκόπησαν, όσο και στη Βρετανία που ενδιαφέρεται ειδικότερα, ότι:

• Μόνον όταν περάσει την ευρωπαϊκή πύλη και καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της

ΕΕ, όπως και οι άλλες δύο εγγυήτριες, ή μόνον εάν καταργηθούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αλλαγή των σχετικών συμφωνιών!

Δεν ζητάει δηλαδή η Τουρκία τίποτε... λιγότερο από την κατάργηση του κυπριακού κράτους!

Το Λονδίνο έχει θέσει παρασκηνιακά διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, η κυριότερη από τις οποίες είναι:

• Η Τουρκία να παραμείνει εγγυήτρια με δικαίωμα επεμβάσεως μόνο στο ένα σκέλος της Διζωνικής Δικοινοτικής Κύπρου.

Δηλαδή να είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του τουρκοκυπριακού κρατιδίου, στην επικράτεια του οποίου μόνο να έχει δικαίωμα επεμβάσεως, υπό την προϋπόθεση ότι κινδυνεύει η υπόστασή του. Εύκολα βέβαια μπορεί να δημιουργήσει όποτε θελήσει μια τέτοια κατάσταση...

Σχετικές διαβουλεύσεις είχε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μίλιμπαντ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία εμφανίζεται ανένδοτη, γι' αυτό και την παρούσα στιγμή διαμορφώνονται από τους Άγγλους άλλες εναλλακτικές φόρμουλες, προκειμένου να παρακαμφθεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα, που θα κρίνει εν πολλοίς την τελική έκβαση των διαπραγματευτικών προσπαθειών για λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: