Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ


Nέα πηγή εσόδων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναζητά η κυβέρνηση και σχεδιάζει να επαναφέρει σε ήπια μορφή και έναντι καταβολής ειδικών τελών στο Δημόσιο τα λεγόμενα «φρουτάκια», που λόγω της απαγόρευσής τους η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωδικαστήριο με υψηλά πρόστιμα.

Με στόχο αφενός να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία και αφετέρου να αποφευχθεί η πληρωμή των ευρωπροστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά στη σύνταξη νομοσχεδίου για την άρση της απαγόρευσης για τα ηλεκτρονικά τεχνικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.
«Αν και ακόμη βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο, η κατεύθυνση είναι να συμμορφωθούμε πλήρως με τις κοινοτικές οδηγίες και να επιτρέψουμε την επαναφορά της λειτουργίας των ηλεκτρονικών τεχνικών και ψυχαγωγικών
παιχνιδιών
», τόνισε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.


«Αγκάθι»
Το μεγάλο ζητούμενο και αγκάθι είναι με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις θα γίνεται η αδειοδότηση των καταστημάτων για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και με ποιον τρόπο θα μπει φραγμός κυρίως για κοινωνικούς λόγους στον μετασχηματισμό τους σε μηχανήματα υψηλού τζόγου.

Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η εφαρμογή στη χώρα μας με κάποιες παραλλαγές του ισπανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με ιδιαίτερα χαμηλό όριο στοιχήματος (π.χ. τα 20 ή τα 50 λεπτά) και μέγιστη επιστροφή στον παίκτη της τάξης των 50 ευρώ.

Κυκλώματα

Τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη, μετά τον σάλο που ξέσπασε από αποκαλύψεις για παράνομα κυκλώματα σε βάρος πολιτών και συνταρακτικές ανθρώπινες τραγωδίες.

Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δεν μπορούσε να ελεγχθεί και να αποτραπεί η μετατροπή των τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε τυχερά, τα γνωστά «φρουτάκια»

Κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν προσφυγές και από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον Οκτώβριο του 2006 καταδίκασε την Ελλάδα.

ΕNΩ ΓΛITΩNOYME TO ΠPOΣTIMO AΠO EE...
Στόχος επιπλέον 300 εκατ. τον χρόνο

Το κέρδος για το Δημόσιο από την επαναφορά των ηλεκτρονικών τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών θα είναι διπλό. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από την επιβολή των ειδικών τελών για τη λειτουργία των μηχανημάτων μπορούν εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα έως και 300 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αφού το δημόσιο θα σταματήσει να πληρώνει πρόστιμο 11,5 εκατ. ευρώ ετησίως που έχει επιβάλει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Ευρωδικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα μας με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση προσβάλλει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκαταστάσεως εντός της ΕΕ.

Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις, η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 3 εκ. ευρώ και επιπλέον 31.536 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην άρση της απαγόρευσης.

OI 3 ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ

Mε βάση τις γενικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους αρμόδιους παράγοντες, η επαναφορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα γίνει υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1)Tα μηχανήματα θα είναι αποκλειστικά τεχνικά ή ψυχαγωγικά και δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε τυχερά (δηλαδή, υψηλού τζόγου), για τα οποία θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή θα λειτουργούν μόνο εντός των καζίνων.

2)Tα επιβληθεί εφάπαξ τέλος για τη χορήγηση του ειδικού σήματος για την άδεια κάθε μηχανήματος, καθώς και ετήσιο τέλος για τη χρήση του

3)Tα ηλεκτρονικά τεχνικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια θα μπορούν να εγκαθίστανται μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους σε ίντερνετ καφέ, καφετέριες, μπαρ κ.ά.

H ΠPΩTH ΠPOBA
Oι Bρυξέλλες «έκοψαν» το σχέδιο της NΔ για επαναφορά

Σχετικό σχέδιο νόμου άρσης της απαγόρευσης που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση προς συμμόρφωση στις κοινοτικές επιταγές και το οποίο δεν πέρασε από την Κομισιόν λόγω σωρείας ενστάσεων προέβλεπε ότι το ετήσιο τέλος για τη χρήση κάθε μηχανήματος κλιμακωνόταν ως εξής:

  • 100 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.
  • 400 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές ή αρχαιολογικές
  • 600 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους.
  • 800 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους
  • 1.000 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.

Παράλληλα, προβλεπόταν και επιβολή εφάπαξ τέλους εξέτασης και χαρακτηρισμού παιγνίων ύψους 4.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα και 2.000 ευρώ για επανεξέταση, ενώ για παράβαση της νομοθεσίας προβλεπόταν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ πλέον του διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ ανά μηχάνημα ή ηλεκτρονικό υπολογιστή

Παράνομος τζόγος
Με την επαναφορά των τεχνικών και ψυχαγωγικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου με αιχμή του δόρατος τα ίντερνετ καφέ, που όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες έχουν μετατραπεί σε μικρά καζίνα, αφού οι πελάτες τους σερφάρουν για πολλές ώρες σε δικτυακούς τόπους με τυχερά παιχνίδια, στοιχήματα και άλλες μορφές τζόγου.

Θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα ύποπτα για παράνομο τζόγο καταστήματα και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα με τον τζόγο μέσω ίντερνετ δεν είναι άλυτο μόνο στην Ελλάδα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: