Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τραγωδία χωρίς τέλος στον Έβρο



Τους 21 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών λαθρομεταναστών που ξεβράζει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Θρακικό πέλαγος σε μία άνευ προηγουμένου τραγωδία.

Τα δύο νέα πτώματα γυναικών, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εντοπίστηκαν την Κυριακή στην παραλία Δελφίνι Αλεξανδρούπολης και στην παραλία Μαγγάνα Αβδήρων Ροδόπης, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό νέων σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των νομών Έβρου και Ροδόπης συνεχίζονται από ξηράς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δεν επιτρέπουν τον απόπλου στα σκάφη του Λιμενικού.


Επιβάτες στο ίδιο σκάφος

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται ως πιθανότερο είναι οι άτυχοι λαθρομετανάστες να επέβαιναν στο ίδιο σκάφος, το οποίο ανετράπη στο Θρακικό πέλαγος λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πτώμα, ενός άνδρα, είχε εντοπιστεί στις 31 Δεκεμβρίου στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και αρχικώς είχε θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό πνιγμού, ενώ στη συνέχεια συσχετίστηκε με την εν λόγω υπόθεση.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν άμεσα οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, ενώ οι σοροί των άτυχων γυναικών μεταφέρθηκαν στο ΓΝΝ Αλεξανδρούπολης και το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Πύλη εισόδου για λαθρομετανάστες

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό πως τα θαλάσσια όπως και τα χερσαία σύνορα του Εβρου με την Τουρκία αποτελούν πύλη εισόδου για χιλιάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη ζωή.

Με βάρκες και φουσκωτά ή πεζή από τα σύνορα, μικρές ομάδες λαθρομεταναστών, υπό την καθοδήγηση συνήθως των διακινητών τους, επιχειρούν σε σχεδόν καθημερινή βάση να εισέλθουν στη χώρα, με τραγική αρκετές φορές κατάληξη.

Όσοι δεν πνίγονται στα παγωμένα νερά του Θρακικού πελάγους και καταφέρουν να διαφύγουν τη σύλληψη από τους συνοριοφύλακες του Έβρου επιβιβάζονται σε μικρά φορτηγά και προωθούνται στα αστικά κέντρα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, μέσα στο 2009 συνελήφθησαν 2.412 λαθρομετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα και 270 διακινητές. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των λαθρομεταναστών οι οποίοι καταφέρνουν να εισέλθουν στη χώρα και να πάρουν το δρόμο για τα αστικά κέντρα, όπου τους περιμένει μία νέα ζωή, συχνά όχι πολύ διαφορετική από αυτήν στις πατρίδες τους.

Συντάκτης: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
www.gnomi-evros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: