Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση των Αφών Φωκά

Οριστική, η απόφαση των Αφών Φωκά κατά της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί πλέον νομολογία στο ΕΔΑΔ, για όλες τις σχετικές υποθέσεις που αφορούν όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας, αφού η Άγκυρα, προχώρησε σε μία ενέργεια σημαντική από νομική και πολιτική σκοπιά.

Δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανατρέποντας ακόμη και την δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε δηλώσει στον Τουρκικό τύπο στις 30-09-2009 ότι η Τουρκία θα ασκήσει έφεση στην υπόθεση Φωκά .

Η Πολυξένη Φωκά – Πιστικά, της οποίας η ιστορία θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη από Ελληνοτουρκική Συμπαραγωγή ,ήταν μοναδική κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που είχε αποκτήσει από τους θετούς γονείς της.

Η περιουσία της, που αποτελείτο από τρείς πολυώροφες οικοδομές στο Ταξίμ-Πέρα, είχε δημευθεί από το Τουρκικό κράτος το 1997 κατ’ εφαρμογή “μυστικών διαταγμάτων του 1964″, και απεβίωσε φτωχή το 2000 στο ίδρυμα Βαλουκλή. Το Τουρκικό κράτος συνεχίζοντας την νομική του αυθαιρεσία δεν επέτρεψε στους αδελφούς Φωκά να κληρονομήσουν την αδελφή τους, οι οποίοι το 2002,προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

Το δικαίωμα της Τουρκίας να ασκήσει έφεση έληξε στις 29-12-2009,τρείς μήνες δηλαδή μετά την έκδοση της ομόφωνης απόφασης (31206/02) που εκδόθηκε στις 29-09-2009 , και το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά.

Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του ΕΔΑΔ μέχρι τις 29-03-2010 αν δεν επέλθει φιλικός συμβιβασμός μεταξύ των μερών, τότε το Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση που θα αφορά τις οικονομικές αξιώσεις των Αφών Φωκά που ανέρχονται στα 24 και πλέον εκ ευρώ και αφορά την αξία των ακινήτων τα διαφυγόντα κέρδη και την ηθική τους βλάβη. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι των Αφών Φωκά αποφάσισαν να αλλάξουν την τακτική τους και θα ζητήσουν ως πρώτο αίτημά τους από το ΕΔΑΔ την επιστροφή των ακίνητων και τα διαφυγόντα κέρδη.

Στην αλλαγή γραμμής της Άγκυρας να μην καταθέσει έφεση, συνέβαλαν πέραν της ομόφωνης απόφασης του ΕΔΑΔ αφού και η Τουρκίδα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου, ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας, ίσως και η ευρύτατη δημοσιότητα που έδωσε ο Τουρκικός τύπος που προσέγγισε θετικά την υπόθεση Φωκά-Πιστικά , τον Σεπτέμβριο τον 2009 , και στις δηλώσεις που παραχώρησε πρόσφατα ο δικηγόρος κος Γκελντής στις μεγαλύτερες Τουρκικές εφημερίδες καθώς τα δημοσιεύματα αναπαράχθηκαν μέσω διαδικτύου από όλα σχεδόν τα τουρκικά ενημερωτικά σάιτ και μπολγκ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

νΗ «Ραντικάλ»με τίτλο «Η ελπίδα των Ρωμιών στον κατάλογο του 55» και η «Χουριέτ» με τίτλο « Ο δικηγόρος που «ψάχνει» περιουσίες Ρωμιών με βάση τηλεφωνικό κατάλογο του 1955 θα επιδείξει στοιχεία»φιλοξένησαν με πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις του κου Γκελντή.

Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη του δικηγόρου Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη στην Πόλη το Νοέμβριο του 2009, όπου αφού επισκέφθηκε και ευχαρίστησε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κο Βαρθολομαίο, για την ηθική του στήριξη στον μακρόχρονο δικαστικό του αγώνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Πόλης κο Μπουρνόβα , ο κος Πρόξενος ,του παρέδωσε ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του , στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει, για την επίλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολούν την Ελληνική μειονότητα της Πόλης , τον Τηλεφωνικό κατάλογο της Κων/πολης του έτους 1955-56 .

Ο τηλεφωνικός αυτός κατάλογος αποκτά ιδιαίτερη συναισθηματική αξία αν αναλογισθεί κανείς ότι ήταν η τελευταία χρονιά, όπου, από το 1.000.000 περίπου ονόματα που περιλαμβάνει, καταγράφονται 100.000 και πλέον , Ελληνικά ονόματα! Ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 και έκτοτε η Ελληνική μειονότητα συρρικνωνόταν συνεχώς για να αριθμεί σήμερα, μόλις 2.000 άτομα.

Με «όπλα» τον τηλεφωνικό κατάλογο του 1955 καθώς και την λίστα των υπόχρεων να καταβάλλουν τον περίφημο κεφαλικό φόρο “Varlik Vergisi” που επέβαλλε η Τουρκία στις μειονότητες το διάστημα 1942-44 ο κος Γκελντής θεωρεί ότι είναι μια καλή αρχή στην έρευνα που ξεκίνησε για τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων των Ελληνικών περιουσιών της Πόλης.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το Εμπόδιο το οποίο καλούνται τώρα να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι το Τουρκικό Κράτος το οποίο όλα αυτά τα χρόνια για να αποτρέψει τις έρευνες, έχει αλλάξει διευθύνσεις οδών, αριθμούς ,και το σπουδαιότερο απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα ακόμη και στους Τούρκους Δικηγόρους στα Κτηματολόγια των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ

Προς τον σκοπό αυτό ο κος Γκελντής έστειλε επιστολή στις 14-01-2010 , προς την Επιτροπή Διεύρυνσης, στον νέο επίτροπο τον Τσέχο κο Στέφαν Φιούλε καθώς και στον προκάτοχό του κο Ολι Ρέν ενημερώνοντας τους :

Αφενός για την οριστική απόφαση των Αφών Φωκά κατά της Τουρκίας και τις ελπίδες που δημιουργεί σε Έλληνες που οι ιδιοκτησίες τους δημεύθηκαν κατά καιρούς από το Τουρκικό Κράτος να διεκδικήσουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα και τις ιδιοκτησίες τους.

Αφετέρου κατήγγειλε ότι : οι περιορισμοί στην έρευνα Ελληνικών ακινήτων που βάζει η Τουρκία είναι μη συμβατή με την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση» αφού η απαγόρευση αφορά Έλληνες υπηκόους που είναι Ευρωπαίοι Πολίτες θεωρώντας ότι δεν είναι μόνο διμερές «Ελληνοτουρκικό» ζήτημα, αλλά και «Ευρωτουρκικό»ζητώντας τους να ερευνήσουν το βάσιμο της καταγγελίας του και να ενεργήσουν ανάλογα.

ΕΥΝΟΪΚΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

Η οριστική απόφαση των Αφων Φωκά που δημιουργεί πάγια Νομολογία συμπίπτει χρονικά με μια ευνοϊκή είδηση που έρχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την έναρξη του καινούργιου χρόνου το ΕΔΑΔ προχώρησε σε αλλαγές που έχουν σχέση με την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης προκειμένου να αποσυμφορηθεί από τις 100.000 και πλέον προσφυγές που έχουν κατατεθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 47 χώρες –μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι κυριότερες αλλαγές που εγκαινίασε το ΕΔΑΔ από το 2010, είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα το παραδεκτό και η ουσία μιας προσφυγής εξεταζόταν από επταμελή επιτροπή δικαστών ,το παραδεκτό εξετάζεται πλέον από ένα δικαστή, ο οποίος αν διαπιστώσει ότι η προσφυγή εμπίπτει σε πάγια Νομολογία του ΕΔΑΔ την παραπέμπει για εκδίκαση σε τριμελή πλέον επιτροπή δικαστών.

Οι αλλαγές αυτές αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Μαδρίτη τον Μάιο του 2009 και διαφοροποιήσεις στις συνθέσεις του Δικαστηρίου περιλαμβάνονται στο πρόσθετο Πρωτόκολλο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρει ότι τα δημευθέντα ακίνητα των Ελλήνων ανέρχονται σε 11.500 χιλιάδες περίπου και η αξία τους τότε υπερέβαινε τα 14 δις.ευρώ.

ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 5444/06 .

Η Τουρκία επιδιώκοντας μέχρι σήμερα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της όχι όμως και τον πραγματικό εξευρωπαϊσμό της, έχει ψηφίσει νόμους που περιλαμβάνονται στο 9 μεταρρυθμιστικό πακέτο μεταξύ των οποίων και ο νόμος 5444/2006 που διαχωρίζει τους ξένους υπηκόους με βάση την «αρχή της αμοιβαιότητας».

Στον νόμο 5444 που τροποποιεί το άρθρο 35 του νόμου 2644(22/12/1934)περί τίτλων αναφέρεται: ” Οι υπήκοοι ξένων χωρών, χώρες που η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει συμβληθεί αμοιβαία τα ακίνητα και τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν από κληρονομιά, μετά από τις πράξεις μεταβιβάσεις υπόκεινται σε αυτόματη εκκαθάριση“.

Σύμφωνα με τον νέο τουρκικό νόμο 5444/06 η αρχή της αμοιβαιότητας φωτογραφίζει τους Έλληνες υπηκόους περιορίζοντας το κληρονομικό τους δικαίωμα αφού αν κάποιος πεθάνει αναγνωρίζονται μεν οι κληρονόμοι του (βελτίωση σε σχέση με τις προ ετών δημεύσεις περιουσιών που γίνονταν) ταυτόχρονα όμως τα ακίνητα τίθενται σε καθεστώς δήμευσης με το Υπουργείο Οικονομικών να αποζημιώνει τους κληρονόμους φυσικά πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές αξίες των ακινήτων.

Οι παρενέργειες του νόμου επεκτείνονται και στις 76 περίπου επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων που έχουν εγκατασταθεί σήμερα στην Τουρκία αφού ο νόμος 5444/2006 ισχύει και για τις εταιρίες .

Με την απόφαση του ΕΔΑΔ ο νόμος κρίθηκε μη συμβατός με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ «ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ.

Από την ψήφιση του νόμου το 2006 μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα «επιτηδείων» από Τούρκους ,μεσίτες, επιχειρηματίες , στα οποία συμμετέχουν και Έλληνες, οι οποίοι με θράσος βγάζουν αγγελίες σε Ελληνικές Ομογενειακές εφημερίδες ότι αγοράζουν ακίνητα Ελλήνων στην Πόλη(ακόμη και ήδη δημευθέντα από το Τουρκικό Κράτος). Οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν μαζί τους μυστικούς χάρτες από τα τουρκικά κτηματολόγια πλησιάζουν δικαιούχους που έχασαν τις περιουσίες και τις αγοράζουν «κοψοχρονιάς».

Με την απόφαση του ΕΔΑΔ μπήκε φρένο στις ενέργειες αυτές των “επιχειρηματιών” οι οποίοι επιδίωκαν να ευνοηθούν από το νόμο 5444/06 προτού εκδοθεί καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας τους για την υπόθεση Φωκά από το ΕΔΑΔ και φυσικά να προλάβουν έχοντας την ενημέρωση, τις νέες τιμές αντικειμενικών αξιών, των ακινήτων στην Πόλη, που ανακοίνωσε η Τουρκική Κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2009 και είναι πενταπλάσιες από τις προηγούμενες.

Την νομική ομάδα που χειρίσθηκε την υπόθεση Φωκά στο ΕΔΑΔ εκτός από τον κο Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Οκαν Χεμνσινλίογλου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΦΩΝ ΦΩΚΑ.

1) Ο Έλληνας δικηγόρος από την Κατερίνη κος Δημήτρης Γκελντής ο οποίος στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία δήλωσε:

«Η απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδικάζει την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους αδελφούς Φωκά χαιρετίσθηκε από την Ελληνική Πολιτική ηγεσία όταν εκδόθηκε ως «ιστορική».

Η απόφαση πλέον είναι οριστική, δημιουργώντας νομολογία στο ΕΔΑΔ για όλες τις σχετικές υποθέσεις.

Η θέση της Τουρκίας να μην ασκήσει έφεση – γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν είχε περιθώρια ευνοϊκής κατάληξης- έχει και νομική και πολιτική σημασία.

Νομική, γιατί αποδέχεται πλέον μία νέα πραγματικότητα πολιτική, και με συγκρατημένη αισιοδοξία επισημαίνω ότι η θέση αυτή της Άγκυρας ίσως σηματοδοτεί την νέα Ευρωπαϊκή προοπτική που θέλει να χαράξει και είναι απότοκος της ιστορικής αυτοκριτικής που είχε ασκήσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κος Ερντογκάν στηλιτεύοντας τις πρακτικές διακρίσεων που είχαν ακολουθήσει παλαιότερα οι Τουρκικές Κυβερνήσεις σε βάρος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Αποδεικνύεται επίσης ότι η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και των Ατομικών Ελευθεριών, είναι πάνω από σημαίες, πάνω από εθνικότητες, πάνω από θρησκείες πάνω από όποιες διαφορές υπήρχαν και εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. Μ’ αυτό το σκεπτικό η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αφούς Φωκά οι οποίοι αγωνίστηκαν 18 χρόνια για να κερδίσουν την αξιοπρέπειά, τους που δυστυχώς, στην σημερινή εποχή είναι το αυτονόητο, ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

2) Ο Τούρκος δικηγόρος κος Οκάν Χεμσινλίογλου από την Κων/πολη δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ομόφωνη απόφαση στις 29-09-2009,έκρινε αυθαίρετη την στάση της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας να μην αναγνωρίσει το κληρονομικό δικαίωμα των αδελφών Φωκά λόγω της Ελληνικής τους καταγωγής.

Η απόφαση αυτήν έγινε οριστική στις 29-12-2009 και αν δεν προκύψει φιλικός συμβιβασμός μέχρι τις 29-03-2010 τότε το ΕΔΑΔ θα αποφασίσει για το ποσό που θα οφείλει να καταβάλλει η Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας στους αδελφούς Φωκά .Όπως είναι γνωστό το ποσό το οποίο ζητάμε για αποζημίωση είναι κοντά στα 24.500 εκ.Ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική γιατί έχει ανοίξει ο δρόμος σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας, οποιοσδήποτε Έλληνας, Αρμένιος, Εβραίος ή Βούλγαρος να διεκδικήσει το κληρονομικό του δικαίωμα που είναι επιστροφή των ακινήτων ή αποζημίωση.

Τελικά αυτός ο σκληρός νομικός αγώνας που πέρασε από αρκετά δύσκολα στάδια θα καταλήξει να δούμε δικαιωμένους τους αφούς Φωκά και θα είναι πολύτιμη, ηθική ικανοποίηση για μας.»

3)O Κύπριος Δικηγόρος κος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοϊζιδου)από την Λευκωσία δήλωσε: «Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σεπτεμβρίου 2009 στην υπόθεση Φωκά κατά Τουρκίας, η οποία έχει να κάνει με τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, έγινε οριστική στις 29 Δεκεμβρίου 2009.

Η μη άσκηση έφεσης από την Τουρκία συνιστά δικαίωση των δικαιωμάτων όχι μόνο των των αδελφών Φωκά, αλλά και χιλιάδων άλλων ατόμων Ελληνικής καταγωγής των οποίων οι περιουσίες κατασχέθηκαν από την Τουρκική Κυβέρνηση στην συνέχεια των δύο «Μυστικών Διαταγμάτων» του Υπουργικού Συμβουλίου το 1964.

Το επόμενο βήμα στην διαδικασία στο Στρασβούργο έχει να κάνει με το ακριβές ποσό της αποζημίωσης που θα πληρωθεί από την Τουρκική Κυβέρνηση. Αυτό αποτελείται από μια απαίτηση για διαφυγόντα κέρδη ,ένα ποσό για αποζημίωση των ακινήτων, εάν δεν επιστραφούν καθώς επίσης και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα. Το ποσό που διεκδικούμε μέχρι τώρα είναι λίγο κάτω από €25εκατομμύρια και αυτό αναμένεται να αυξηθεί.»

Ο Γιάννης, ο Ευάγγελος και η Πολυξένη Φωκά γεννήθηκαν στο Πολυγέρι της Δράμας. Έμειναν ορφανοί και το 1954 η Πολυξένη υιοθετήθηκε από τον Απόστολο και την Ελισάβετ Πιστικά, επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Οι θετοί γονείς άφησαν στην Πολυξένη την περιουσία τους, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τρία μεγάλα ακίνητα στο Πέραν (Ταξιμ), την άλλοτε φημισμένη ελληνική περιοχή της Πόλης.

Το ένα από αυτά τα ακίνητα βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τον ιστορικό και μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδας, ο οποίος δεσπόζει στην πλατεία Ταξίμ, την πιο γνωστή της Πόλης. Το 1987 εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κληρονομητήριο υπέρ της Πολυξένης, αλλά αυτό ακυρώθηκε , επειδή ήταν Ελληνίδα υπήκοος, το 1997 μετά από αίτηση του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών και όλη η περιουσία κινητή και ακίνητη περιήλθε στο τουρκικό κράτος.

Το 1991 η Πολυξένη αρρώστησε και εισήχθη στο ψυχιατρικό τμήμα του Ελληνικού Νοσοκομείου Βαλουκλή της Πόλης. Διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τη μεγάλη περιουσία της.

Το Δικαστήριο όρισε ως επίτροπο- κηδεμόνα της Πολυξένης αρχικά τον πρόεδρο του ιδρύματος Βαλουκλή Δημήτρη Καραγιάννη και στη συνέχεια ένα τούρκο δικηγόρο.

Ο Γιάννης Φωκάς μας είπε ότι ταξίδεψε αρκετές φορές στην Πόλη για να βοηθήσει την αδελφή του. « Οι δυσκολίες, που συνάντησα, ήταν πάρα πολλές», θυμάται.

Φαίνεται ότι ο Γ. Φωκάς έχει παράπονα από τον κ. Δ. Καραγιάννη για τον τρόπο, που ενήργησε ως Επίτροπος της άρρωστης αδελφής του. Μας εξέφρασε πικρία , γιατί εκτός των άλλων έγινε αρχικά προσπάθεια να αμφισβητηθεί ότι ήταν αδελφός της Πολυξένης.

"Κερδίσαμε την αξιοπρέπεια του διωγμένου ελληνισμού"

«Στο ΕΔΑΔ κερδίσαμε, εκτός από την προσφυγή των αδελφών Φωκά, και την αξιοπρέπεια μας ως Ελλάδα», σχολίασε ο Έλληνας δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής. Ο κ. Γκελντής, ο οποίος είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο Κ. Παπούλια και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Το διαχρονικό πρόβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας, μετά από το 1923 υπήρξε κατά πόσο θέλει να εξελιχθεί σε "κράτος νόμου" ανεξάρτητα του καθεστώτος που ίσχυε, μας δήλωσε ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών και επισημαίνει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Φωκά-Πιστίκα έχει σημασία με αυτή την έννοια.

«Όταν ένα κράτος καταπατεί ακόμα και τους δικούς του νόμους δεν είναι δυνατό να προσπαθεί να εισέλθει στην πολιτισμένη κοινωνία των εθνών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι σημερινές ηγεσίες στην Τουρκία καταλαβαίνουν την αλήθεια αυτή», σημειώνει ο κ. Ουζούνογλου. Επίσης, τονίζει ότι η απόφαση αυτή καταδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης.

Ο κ. Ουζούνογλου εκτιμά ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ «δίνει στην Τουρκία την δυνατότητα να αναθεωρηθεί η άποψη ότι για το δήθεν καλό του κράτους μπορεί να διαπραχθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία».

Η τουρκική θέση

Ενώπιον του ΕΔΑΔ η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε τουρκικής καταγωγής Έλληνες πολίτες.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι με νόμο του 1988, που κατήργησε το διάταγμα του 1964, δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο που να απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες να αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: