Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σαμαράς: Χρεοκόπησε το οικονομικό μας μοντέλο


Ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία επέκρινε την παρέμβαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού για τα μπλόκα των αγροτών και επέκρινε την κυβέρνηση για την αναβλητικότητά της στην οικονομική πολιτική.

Επικριτικός για την παρέμβαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων εμφανίσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για πράξη «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκεμμένα» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων κι αντί του Πρωθυπουργού, ήρθε ο… Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 35 χρόνων, επισημαίνοντας ότι και στην διακυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία υπήρξαν αδυναμίας και σφάλματα. Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση για αδράνεια και αναβλητικότητα.

«Σήμερα ζούμε το χειρότερο, ίσως χειμώνα της τελευταίας 35ετίας. Φταίει η διεθνής κρίση, αναμφίβολα. Αλλά όχι μόνο αυτή. Ασφαλώς υπήρξαν αδυναμίες και σφάλματα και της δικής μας διακυβέρνησης. Αλλά όχι μόνον αυτά.

Φταίει κυρίως, η απίστευτη αδράνεια και αναβλητικότητα που επικράτησε και επικρατεί και σήμερα ακόμα, με τις ατέλειωτες «διαβουλεύσεις» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε γίνει ήδη γνωστό ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 12%, το spread των ελληνικών ομολόγων δεν ξεπερνούσε το 135. Και σήμερα πέρασε το 300!

- Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το spread της Ιρλανδίας, που έχει έλλειμμα παρόμοιο με το δικό μας, είναι περίπου το μισό από το δικό μας. Είναι βαριές λοιπόν οι κυβερνητικές ευθύνες. Αλλά πέρα από τις ευθύνες πρέπει να αναζητήσουμε και τα αίτια:

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει εσωστρέφεια και εσωτερική γκρίνια, τονίζοντας ότι απαιτούνται αλλαγές και στο κόμμα».

Ενώ τόνισε ότι το οικονομικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από τη Μεταπολίτευση και μετά έχει χρεοκοπήσει και πως χρειάζεται να αλλάξει. «Ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών έχει χρεοκοπήσει.

Κι ένα μοντέλο πολιτικής, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων επίσης χρεοκόπησε. Και πρέπει να αλλάξει. Εκείνο, δηλαδή, που ονομάσαμε «Μεταπολίτευση» τελείωσε πια. Στέριωσε τη Δημοκρατία. Αλλά εξάντλησε τα όριά του. Και σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Πρέπει να τολμήσουμε την νέα Μεταπολίτευση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: