Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Με το πόδι στο φρένο τα Τέμπη, γκαζώνει η Αλαμάνα




ImageΟικονομικό κλίμα, πολιτική κατάσταση, αντικειμενικές δυσκολίες (κατολίσθηση στα Τέμπη) και προσωπικές στρατηγικές, προδιαγράφουν σκηνικό λιγότερων μπλόκων στις εθνικές οδούς στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, ανεξάρτητα από την αγωνιστική διάθεση που εκδηλώνουν δημόσια κάποιες πλευρές, όπως π.χ. οι νεολαίοι του Πανελλαδικού (Κάστα, Αλαμάνα κ.λ.π.) και οι εκφραστές της μικρομεσαίας αγροτιάς (ομάδα Μπούτα – ΠΑΣΥ). Την απόφαση των νεολαίων την περασμένη Κυριακή στην Λειβαδιά για εναρκτήριο λάκτισμα στις 15 Ιανουαρίου, ακολούθησε βαρυσήμαντη δήλωση του «στρατηγού» Κοκκινούλη που ουσιαστικά σφυρίζει τη λήξη των φετινών κινητοποιήσεων, πριν ακόμα αυτές αρχίσουν! Με αφορμή τον φυσικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, λόγω κατολισθήσεων στα Τέμπη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης χαρακτηρίζει «συνδικαλιστική αυτοκτονία» οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού των εθνικών δρόμων από αγρότες!

«Θα έχει πολύ μεγάλο βάρος αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας. Δεν μπορεί να την αγνοήσει κάποιος», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά ο κ. Κοκκινούλης.

Πιο συνεπής με το… ραντεβού των τρακτέρ δείχνει να είναι και φέτος ο Βαγγέλης Μπούτας και οι 300 του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι δεν πρόκειται βέβαια να φέρουν την… επανάσταση, δείχνουν ωστόσο αποφασισμένοι να τηρήσουν… το έθιμο, χωρίς εκπτώσεις προς τη νέα κυβέρνηση και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πεπεισμένοι πως «για όλα φταίει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ντόπιων και ξένων μονοπωλείων»! Οι τελικές αποφάσεις της επιτελικής ομάδας της ΠΑΣΥ αναμένεται να ληφθούν από την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 10 του μήνα.

Πιο αναλυτικά σε κάθε περιοχή:

Λειβαδιά: Το ραντεβού των αγροτών του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, μετά από την τετράωρη συνεδρίαση στη Λειβαδιά, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει φέτος μεγάλο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των παραγωγών, δόθηκε για την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στις δύο το μεσημέρι, οπότε παραγωγοί από 19 νομούς της χώρας ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Μέχρι σήμερα κανένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των αγροτών δεν έχει προωθηθεί», υπογραμμίζει ο Βάϊος Γκανής, εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού οργάνου.

Οι αγρότες θα συγκροτήσουν ένα μπλοκ σε κάθε νομό με προσυγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν από τις 12 του μήνα στα χωριά. Μέχρι τότε δεν κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με το υπουργείο παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ομιλητών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λιβαδειά, μίλησαν για «εμπαιγμό».

ImageΚαρδίτσα: Να αντιδράσουν δυναμικά στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική αγροτική, με τη μορφή της κινητοποίησης να καθορίζεται σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου αποφάσισαν τα μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σε συνεδρίαση στη Λάρισα.

Στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ αποφασίστηκε να κορυφωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο. Βασικός εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος αναφέρθηκε «στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ έως πρόσφατα, που έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά».


ImageΛάρισα: Οι απογοητευμένοι από τη στάση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, αγρότες αποφάσισαν να απαντήσουν με μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των δρόμων από αγρότες με δεδομένο ότι είναι κλειστή η εθνική οδός στα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων, «συνδικαλιστική αυτοκτονία».

«Θα έχει πολύ μεγάλο βάρος αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας. Δεν μπορεί να την αγνοήσει κάποιος», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά.

Ο κ. Κοκκινούλης σχολίασε όσον αφορά στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών: «Δεν ξέρω πως έγινε και πως στήθηκε, έχω την αίσθηση ότι είναι ένα κατ' ευφημισμόν πανελλαδικό όργανο το οποίο συνεδριάζει με κλειστές πόρτες και δεν ξέρω το σχεδιασμό του.

Τρίγλια: «Γεύση» από τις επερχόμενες κινήσεις τους θέλησαν να δώσουν από την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου οι αγρότες από τη Χαλκιδική, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας. Το σημείο στο οποίο βρίσκονται σταθμευμένα και παραταγμένα τα τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός είναι μικρός, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην διέλευση των οχημάτων.

Λοκρίδα: Μια σειρά από συγκεντρώσεις στη Λοκρίδα προκειμένου να συσπειρωθούν οι αγρότες και να κατέβουν στο δρόμο οργανώνει ο Πανλοκρικός σύλλογος (από την Αταλάντη, την Αμφίκλεια και την Ελάτεια), μετά από απόφαση που πάρθηκε στην συγκέντρωση που έγινε στην Ελάτεια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αταλάντη (10/1) στις 7 μμ στο δημαρχείο, στην Τιθορέα τη Δευτέρα, στο Ζέλι την Τρίτη και στο Καλαπόδι και την Τετάρτη στην Ελάτεια.

ImageΈβρος: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», θα πραγματοποιήσει ευρεία αγροτική σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Σέρρες: Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου συνεδριάζουν οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί σύλλογοι του νομού Σερρών, με θέμα την κάθοδο στον Προμαχώνα, καθώς θεωρούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για τους αγρότες είναι μια από τα ίδια. Η καθυστέρηση της καταβολής των δικαιωμάτων στους αγρότες σε τέτοια περίοδο κρίσης είναι εγκληματική. Κανένα από τα μετρά που ανακοινώθηκαν δεν βλέπουμε να βοηθά βραχυπρόθεσμα τους αγρότες. Η κάθοδος στον Προμαχώνα τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι μονόδρομος.


Κατερίνη: Στην Κατερίνη συναντώνται το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 αγρότες απ’ όλη τη χώρα που είναι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια Ενώσεων, συνεταιρισμών, ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΑΣ Πιερίας, έχει επιτροπή αγώνα αγροτών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα προβλήματα των αγροτών και θα διαμορφωθεί ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα, το οποίο και θα προωθηθεί στην κυβέρνηση.

Κρήτη: Στη σύσκεψη των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αναμένεται να καθοριστεί στο τέλος της εβδομάδας, το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών της Κρήτης.


ImageΤύρναβος: Σε κινητοποιήσεις από τις 14 Ιανουαρίου προσανατολίζονται και οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διαμαρτυρόμενοι για τις «άδικες» εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στις ζημιές της αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Τύρναβο, θα προηγηθούν συνελεύσεις σε κάθε χωριό της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα για τη μαζικοποίηση του αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: