Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»


«Γίναμε παιχνίδι του Ταλάτ»

Ο γιος του Προέδρου του ΟΧΙ και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλάει για τη σύληση του τάφου, τις έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του, ενώ προειδοποιεί ότι ξανάρχεται το Σχέδιο Ανάν από το παράθυρο...

«Η κλοπή της σορού του πατέρα μου και η προσβολή της ελληνικής σημαίας δεν αποτελούν απλώς τη σύληση ενός τάφου, αλλά τη βεβήλωση των αρχών και των αξιών της Κύπρου».

Εναν μήνα μετά το πρωτοφανές ανοσιούργημα, την κλοπή της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, και λίγες ώρες μετά το νέο περιστατικό προσβολής της ελληνικής σημαίας που κυμάτιζε μαζί με την κυπριακή στον τάφο του τέως Προέδρου της Κύπρου, ο γιος του, Νικόλας, δυσκολεύεται να μιλήσει γι’ αυτό που συνέβη στην οικογένειά του. «Δεν υπάρχουν λόγια», μας λέει. «Περιμένω τα στοιχεία των ερευνών που θα μας οδηγήσουν στο ποιοι κρύβονται πίσω από τη σύληση του τάφου του πατέρα μου».

Αν και μόλις 37 ετών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κύπρο. Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο: ο πατέρας του έγινε υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη μεταβατική κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σε ηλικία 24 χρονών!

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες και μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για τη σύληση του τάφου του πατέρα του, για τις έρευνες που βρίσκονται ακόμη στο μηδέν, αν και έχει εμπλακεί έως και το FBI, αλλά και τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αν και χαμηλών τόνων, ο γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου είναι μαχητικός σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Με δικές μας υποχωρήσεις φέρνουμε από το παράθυρο ξανά ένα χειρότερο Σχέδιο Ανάν», δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ποια είναι η άποψη της οικογένειάς σας για την πρωτοφανή πράξη σύλησης στον τάφο του πατέρα σας έναν μήνα πριν;

Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο και την πικρία μας γι’ αυτή την πράξη βεβήλωσης. Ωστόσο, δεν θέλω να κάνω εικασίες και να σχολιάσω σενάρια ή υποθέσεις. Αυτό είναι για μένα ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και καθόλου εποικοδομητικό.

Προτιμώ να περιμένω να ακούσω συγκεκριμένα στοιχεία που θα μας δείξουν τους δράστες, αντί να σχολιάσω τα διάφορα σενάρια που ακούστηκαν.

Αυτό που ενδιαφέρει την οικογένειά μου πρώτα και κύρια είναι η επιστροφή της σορού. Να επιστρέψει εκεί που πρέπει, για να αναπαυθεί η ψυχή του πατέρα μας.

Η νέα πρόκληση προχθές, με τη σημαία, δεν μπορεί να είναι τυχαία -ήταν ένας μήνας από τη σύληση του τάφου.

Επαναλαμβάνω. Δεν θέλω να μπω σε σεναριολογία. Με προβληματίζει ιδιαίτερα η κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η κοινωνία της Κύπρου. Ούτε οι νεκροί ούτε τα σύμβολα τυγχάνουν πια σεβασμού. Γιατί και τα δύο περιστατικά δεν αποτελούν απλώς τη σύληση ενός τάφου, αλλά τη βεβήλωση των αρχών και των αξιών μας.

Γράφηκε ότι η κλοπή της σορού έγινε από ξένη σπείρα με σκοπό τα λύτρα.

Δεν μας έχει ζητήσει κανένας λύτρα.

Εναν χρόνο μετά τον θάνατό του, οι πολιτικές παρακαταθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κυπριακό λαό;

Ασφαλώς. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαι αντικειμενικός ως προς το θέμα αυτό. Αλλά την επιρροή του Τάσσου Παπαδόπουλου την αντιλαμβανόμαστε από τις αντικειμενικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Κύπρου, οι οποίες δείχνουν ότι η πολιτική του ήταν αποτελεσματική.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβρη που μας πέρασε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2006, ακολουθώντας την πολιτική του Τ. Παπαδόπουλου, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή δεν υλοποιούσε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κύπρο.

Οταν εγκαταλείψαμε την πολιτική της διεκδίκησης του Παπαδόπουλου και υιοθετήσαμε την πολιτική της ευελιξίας, δεν κερδίσαμε τίποτα παρά... μια τρύπα στο νερό.

Το ΔΗΚΟ συμμετέχει στην κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια. Πώς κρίνετε την πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού;

Πολλές φορές έχουμε διατυπώσει τις διαφωνίες μας για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό και έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας. Είχαμε εξαρχής διαφωνήσει για τη στιγμή έναρξης των διαπραγματεύσεων, γιατί θεωρούσαμε ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη κοινή βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Ξεκινήσαμε πάνω σε μια ασαφή βάση και επιτρέψαμε ως αποτέλεσμα την επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν και την επαναφορά του σχεδίου «από το παράθυρο». Διαφωνήσαμε επίσης με τη στρατηγική του Προέδρου.

Ξέρετε, εδώ και έναν χρόνο, στο τραπέζι έχει τεθεί μόνο με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Και αφήνουμε πίσω όλα τα κρίσιμα κεφάλαια για εμάς, στα οποία έχει να δώσει η Τουρκία. Γιατί η θεώρηση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι σαφής και απλοϊκή: «εσείς έχετε κράτος, εμείς έχουμε έδαφος.

Εμείς θα δώσουμε έδαφος και εσείς πρέπει να δώσετε κράτος». Το γεγονός, λοιπόν, ότι διαπραγματευόμαστε μόνο το συγκεκριμένο κεφάλαιο, έχει οδηγήσει στο ότι προς το παρόν μόνο εμείς υποχωρούμε.

Αφού το ΔΗΚΟ διαφωνεί, γιατί εξακολουθεί να στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια στην κυβέρνησή του και άρα τις διαπραγματεύσεις;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Θελήσαμε να συμμετάσχουμε για να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον διαπραγματευτή μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει λευκή επιταγή. Καθήκον μας είναι να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, από την άλλη, εξελέγη και με τη στήριξη και τις ψήφους του ΔΗΚΟ, οπότε έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις.

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθούσε να υλοποιήσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου που είχε συνομολογήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Μας υποσχέθηκε ρητά ότι δεν θα επαναφέρει σχέδιο παρόμοιο με το Ανάν. Ομως, το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι πάμε για σχέδιο πολύ χειρότερο...

Γι’ αυτό, σύντομα, το ΔΗΚΟ θα αξιολογήσει τη συνεργασία με τον Πρόεδρο και θα αποφασίσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία, τι ενδεχομένως θα αλλάξει ή αν τελικά θα διακοπεί.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Ο,τι λέει ο Ταλάτ σήμερα το έλεγε ο Ντενκτάς το 2002

Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα νέο δημοψήφισμα για το Κυπριακό;

Πιστεύω ότι εντός του 2010 θα έχουμε δραματικές εξελίξεις και ίσως και δημοψήφισμα.

Προηγουμένως, τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθούν ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα. Ενδεχόμενη αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιφέρει αλλαγές στην πορεία των διαπραγματεύσεων;

Κανένας Τουρκοκύπριος πολιτικός δεν μπορεί να ξεφύγει από τις υποδείξεις της Τουρκίας. Είτε εκλεγεί ο κ. Ταλάτ είτε ο κ. Ερογλου, το πρόβλημα επί της ουσίας θα παραμείνει το ότι και οι δύο θα μεταφέρουν τις υποδείξεις και τις επιβουλές της Αγκυρας.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο βέβαια, θα υπάρξουν αλλαγές, αφού ο κ. Ερογλου μεταφέρει την εικόνα του πιο ακραίου, ενώ, αντίθετα, ο κ. Ταλάτ έχει την εικόνα του διαλλακτικού. Σας λέω όμως με σιγουριά: πρόκειται για λανθασμένη εικόνα.

Ο,τι προτείνει ο κ. Ταλάτ είναι οι ίδιες απόψεις τις οποίες κατέθετε το 2002 ο Ραούφ Ντενκτάς! Οι θέσεις του είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του Σχεδίου Ανάν. Και το εννοώ και κυριολεκτικά, αφού φέρνει τις δικές του θέσεις ταυτισμένες λέξη προς λέξη με το Σχέδιο!

Ωστόσο δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ υπάρχει... χημεία.

Είναι ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας που θεωρεί τον κ. Ταλάτ ομοϊδεάτη. Δυστυχώς, αυτή η χημεία έχει επενεργήσει αρνητικά σε βάρος μας, αφού έχει παραπλανήσει τον Πρόεδρο και τον έχει σύρει σε αχρείαστες υποχωρήσεις για να βοηθήσει τον «σύντροφο» Ταλάτ, όπως τον λέει ο ίδιος. Μόνο που ο «σύντροφος» Ταλάτ δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Χριστόφιας θα ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τον κ. Ταλάτ.

Διαφωνήσαμε με αυτό, γιατί θα συζητηθεί το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, αντί να προχωρήσουν τα άλλα θέματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει καμία πρόοδο. Θεωρούμε ότι με αυτή την τακτική απλώς «πριμοδοτείται» η προεκλογική καμπάνια του κ. Ταλάτ και μετατρέπεται η διαπραγματευτική διαδικασία σε εκλογικό «χαρτί» του.

Αυτή είναι μια λανθασμένη και επικίνδυνη προσέγγιση.

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Κινδυνολογούν όσοι μιλάνε για τελευταίες ευκαιρίες

Ενα ακόμη ΟΧΙ του κυπριακού λαού σε ενδεχόμενο νέο Σχέδιο επίλυσης είναι εφικτό;

Δεν υπάρχουν ποτέ τελευταίες ευκαιρίες. Αυτή είναι η κινδυνολογία που ακούμε από το 1974, ότι πρέπει να δεχθούμε την όποια λύση γιατί αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Η ευκαιρία θα συνεχίσει να είναι εκεί, ενόσω η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ.

Είναι ενιαίο και αρραγές το μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας;

Αν δεν είναι, οφείλει να είναι. Αν χάσουμε την αγαστή συνεργασία, θα ζημιωθεί και η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ελληνικά θέματα ως ενιαία: Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Σκόπια είναι για εκείνη ένα κοινό μέτωπο.

Για τον λόγο αυτό, πιστεύω πως είναι σημαντικός ο ρόλος του Ελληνα πρωθυπουργού και ελπίζω να βρούμε τρόπους αυτή η συνεργασία να αναβαθμιστεί, ώστε να καταφέρουμε στο τέλος της ημέρας να πετύχουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Στο παρελθόν, κάναμε κοινούς αγώνες μαζί -ουδέποτε η Κύπρος θα γινόταν μέλος της Ε.Ε. αν δεν είχε τη βοήθεια της Ελλάδας και αυτό το αναγνωρίζουμε.

Αλλά γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει την Κύπρο να μετατραπεί σε Δούρειο Ιππο της Τουρκίας, με τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΣΗΜ. Η Μ.Ψαρά κατάγεται από την Κύπρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: