Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ερευνα για την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς


Την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, τον Συνήγορο του Πολίτη, το στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις και την Ολυμπιακή εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής.

Η βαθύτατη κρίση που χαρακτηρίζει το σύνολο των θεσμών στην Ελλάδα δεν δείχνει να περιορίζεται. Οπως προκύπτει από τον Ελληνικό Δείκτη Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς, οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται σε πολιτικό επίπεδο μόνο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται φέτος στην προτελευταία (47η, από την τελευταία 48η το 2008) θέση του δείκτη, οι κυβερνήσεις υποβιβάζονται στην τελευταία (48η) και τα υπουργεία, στη 43η (44η το 2008) θέση. Η κοινωνική δυσπιστία εξακολουθεί να πλήττει και τη Βουλή, η οποία, ωστόσο, καταλαμβάνει φέτος την 30ή θέση από την 38η που κατείχε πέρυσι.

Η αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, που έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι αυξημένες προσδοκίες των πολιτών, έχουν ενισχύσει την κοινωνική εμπιστοσύνη προς αυτές. Ο Συνήγορος του Πολίτη συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στη συνολική σειρά κατάταξης (4η το 2008). Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική τόνωση της κοινωνικής εμπιστοσύνης που το περιβάλλει (+64 μονάδες έναντι 93, το 2008).

Πού δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη, όμως, οι πολίτες; Στην ΕΜΥ, η οποία με μια θεαματική αύξηση (323 μονάδων) αφαιρεί την πρώτη θέση από την Πυροσβεστική, η οποία έρχεται δεύτερη.

Επίσης, άνοδος εμπιστοσύνης καταγράφεται για την Ακαδημία Αθηνών, το στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις, την Ολυμπιακή, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες Πληροφορικής και Τεχνολογιών, τα Πανεπιστήμια και την Εκκλησία.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης έχουν τα μέσα ενημέρωσης. Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η κρίση περιλαμβάνει πλέον και το Ιντερνετ. Το ραδιόφωνο παραμένει το πλέον αξιόπιστο, αν και καταγράφεται και γι' αυτό μείωση (-29 μονάδες) της κοινωνικής του αποδοχής.
Υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης καταγράφεται και για τις εφημερίδες, αλλά και για την τηλεόραση. Η τελευταία δεν έχει παύσει να αποδοκιμάζεται κοινωνικά, αφού καταλαμβάνει μόλις τη 44η θέση, μεταξύ των 48 θεσμών του δείκτη
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: