Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Εμφύλιος των πειρατών για τα λύτρα ρεκόρ του ελληνικού δεξαμενοπλοίου Το «Μaran Centaurus» αφέθη ελεύθερο μετά την καταβολή τους- Εκρατείτο τη Σομαλία


Ελεύθερο άφησαν, χθες το πρωί, σομαλοί πειρατές το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Μaran Centaurus» που είχαν καταλάβει στις 29 Νοεμβρίου, μετά την καταβολή λύτρων το πραγματικό ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, το ποσόν κυμαίνεται μεταξύ 5,5 εκατ. και 7 εκατ. δολαρίων. Αν το ποσό αυτό αληθεύει, θα πρόκειται για τα περισσότερα λύτρα που κατεβλήθησαν ποτέ σε σομαλούς πειρατές.

Γι΄ αυτό ξέσπασε και πειρατικός «εμφύλιος» ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, με στόχο την απόσπαση των χρημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστο αριθμό νεκρών πειρατών.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Μaran Τankers Μanagement συμφερόντων Ι. Αγγελικούση, και τα 28 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι καλά στην υγεία τους και δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά ούτε και το πλοίο έμφορτο με δύο εκατομμύρια τόνους μαζούτ.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση του, δίπλα στο δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», από την οποία επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο ιατρικό προσωπικό και άνδρες τον ΟΥΚ προκειμένου να παράσχουν στους εννέα έλληνες και 19 αλλοδαπούς ναυτικούς του κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ με τον πλοίαρχο του σκάφους κ. Θ.Οικονομόπουλο επικοινώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ωστόσο η απελευθέρωση υπήρξε περιπετειώδης. Επειδή τα χρήματα που δόθηκαν στους σομαλούς πειρατές είναι λύτρα ρεκόρ, προκλήθηκε άμεση αντίδραση άλλων πειρατικών συμμοριών.

Μέλη τους έσπευσαν στο πλοίο με στόχο να το.... επανακαταλάβουν. Συγκεκριμένα, προχθές Κυριακή, δύο ταχύπλοα σκάφη με άλλους σομαλούς πειρατές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το «Μaran Centaurus», αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς εντοπίστηκαν από ελικόπτερα της πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή και καταδιώχθηκαν.

O πως έγινε γνωστό, τα πληρώματα δύο ελικοπτέρων που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν άνοιξαν πυρ κατά των σκαφών των σομαλών πειρατών, που ήδη βρίσκονταν δίπλα στο δεξαμενόπλοιο έμφορτο μαζούτ, φοβούμενα την αντίδρασή τους.

Τελικά οι νέοι σομαλοί πειρατές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, έπειτα από μάχες στη θάλασσα και στην ξηρά.
«Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων που τσακώνονταν για το ελληνικό πλοίο.Δεν γνωρίζω τον αριθμό των θυμάτων, αλλά έχουν ξεσπάσει μάχες και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν θύματα» παραδέχτηκε ένας από τους διαπραγματευτές των πειρατών, μιλώντας τηλεφωνικά από το Μογκαντίσου.

Πολλοί κάτοικοι της κοινότητας Χαραρντέρε, του κρησφύγετου των πειρατών, όπου εκρατείτο τις τελευταίες εβδομάδες το «Μaran Centaurus», επιβεβαίωσαν ότι πειρατές που ανήκουν στην ίδια φυλή συγκρούονται μεταξύ τους.

Ενας κάτοικος, ο
Αμπντάλα Χατζί Μοχάμεντ, είπε ότι είδε το πτώμα ενός πειρατή και άλλους δύο τραυματισμένους. Αλλος κάτοικος, ο Χουσεΐν Ουαρσάμι, ανέφερε ότι « στο χωριό δεν κυκλοφορεί κανείς εκτός από τους βαριά οπλισμένους» και ότι «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους όπου γίνονται συγκρούσεις».

Πάντως ήδη από χθες το πρωί το «Μaran Centaurus» ταξιδεύει συνοδεία της φρεγάτας «Σαλαμίς» σε ασφαλές λιμάνι της περιοχής, από όπου θα επαναπατρισθούν αεροπορικώς τόσο οι έλληνες όσο και οι αλλοδαποί ναυτικοί.

Το πλοίο θα κατευθυνθεί στο λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ όπου και θα παραδώσει το φορτίο του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πλοίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και ο έλεγχος είναι προληπτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: