Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Και τι είναι ένα εκατομμύριο ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alter,


Και τι είναι ένα εκατομμύριο ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alter, για τα χρήματα που παίρνουν από το κράτος τα ιδρύματα των τέως πρωθυπουργών. Οντως το «ένα εκατομμύριο» για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε! Ωστόσο, η απαξίωση του… ενός εκατομμυρίου έκανε τους Πολίτες να… φρίξουν!

Πρώτον γιατί προηγουμένως μιλούσε με τα μελανότερα χρώματα για την οικονομία, συνιστώντας σε όλους, Πολίτες και κυβέρνηση, αιματηρές οικονομίες.

Δεύτερον γιατί αποκαλύπτεται ότι το κράτος συντηρεί ιδρύματα που αφορούν στην πολιτική δράση των τέως πρωθυπουργών. Τους παραχωρεί το οίκημα, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο βάρος της ανακαίνισής του.

Γιατί επιπλέον να τα συντηρεί, με τις οικογένειές τους στα διοικητικά συμβούλια και τους συγγενείς ως υπαλλήλους; Αν οι τέως, εν ζωή, πρωθυπουργοί θεωρούν εαυτούς ογκόλιθο της νεότερης Πολιτικής Ιστορίας ή οι οικογένειές των τεθνεώτων κήδονται για την υστεροφημία τους, ας πληρώσουν, εξ ιδίων, τη λειτουργία των ιδρυμάτων τους. Οπότε κανείς δεν θα ρωτήσει τι έργο παράγουν!

Εφόσον όμως το κράτος επιχορηγεί τα ιδρύματα, ας ξέρουμε πού πάνε τα χρήματά μας ως φορολογουμένων. Ας μην προσθέσουμε ότι ένιοι των τέως είναι και πάμπλουτοι. Αριστα θα μπορούσαν τα αρχεία των τέως πρωθυπουργών να κατατεθούν στα γενικά Αρχεία του Κράτους όπου βρίσκονται και συντηρούνται τα αρχεία και των παλαιοτέρων, στη διάθεση των ερευνητών.

Ας γίνει ένα τμήμα με τα αρχεία των Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκη, Κων. Σημίτη ή των βενιζελικών. Το να μην μπορούν, λόγω ιδεολογικών προσεγγίσεων, να συνυπάρξουν όντας εν ενεργεία πολιτικοί, το καταλαβαίνουμε. Το να μη συνυπάρχουν ως αρχειακό υλικό, μάλλον παράδοξο ακούγεται.

Θα είχαν περισσότερη προσβασιμότητα από τους επιστήμονες που πιθανόν να ερευνούσαν «κάτι άλλο» από τους χειρισμούς μεγάλων υποθέσεων.
Αν και πρέπει κανείς να έχει πάντοτε υπόψη του ότι αυτά τα αρχεία είναι «περιποιημένα». Κατατίθενται για να ωραιοποιήσουν την ιστορία του πολιτικού και όχι να τη φωτίσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απομυζούν το κράτος οι εν ενεργεία και εν συντάξει και εν κόλποις Αβραάμ πολιτικοί.

Ενας από αυτούς είναι και η σύσταση ιδρυμάτων επ’ ονόματί τους. Σε χαλεπούς καιρούς, το 10% που ανήγγειλε ότι θα περικόψει η υπουργός κ. Διαμαντοπούλου από τις επιδοτήσεις -άραγε πόσο είναι το συνολικό κόστος;- δεν είναι τίποτε. Ας αναστείλει τα «κουβαρνταλίκια» ώσπου τουλάχιστον να βγει η Ελλάδα από τη «γωνία». Αυτό είναι το αυτονόητο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: