Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΝΑΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΟ. Έπεσε επικίνδυνα η στάθμη του Αμαζονίου-Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 40 χρόνιαΣτα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων έπεσε ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου

Οι κάτοικοι στο Βορειανατολικό Περούζουν εξαρτώνται από τον ποταμό εδώ και πολλούς αιώνες.

Η στάθμη του έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970 προκαλώντας θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της περιοχής.

Τουλάχιστον έξι πλοιάρια "κόλλησαν" στο λιμάνι της πόλης Iquitos, η οποία οδικώς είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα.

Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται με μικρές βαρκούλες που μπορούν να επιπλεύσουν στα κανάλια. Πρόεκιται για μια χρονοβόρα διαδικασία με διπλάσιο κόστος.

"Το χαμηλό επίπεδο του ποταμού είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου ξηρού κλίματος", ανακοίνωσε η Ε.Μ.Υ. του Περού.

Η στάθμη του Αμαζονίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω πριν ακόμη ξεκινήσει η περίοδος των βροχοπτώσεων τον επόμενο μήνα, όπου ήδη "πέσει" 106 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός του πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ υπολογίζεται πως το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: