Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ δήλωση Χριστόφια για ''εισβολή και της Ελλάδας'' ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.


"Στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες «μητέρες πατρίδες» εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον,
   
Φωτιές άναψε στο εσωτερικό μέτωπο η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον, ότι «στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο». Από το πρωί, είτε με συνεντεύξεις τύπου, είτε με δηλώσεις αξιωματούχων τους, όλα σχεδόν τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, τονίζουν πως η ενέργεια του Προέδρου ήταν απαράδεκτη.

Να ανακαλέσει ο Χριστόφιας ζητά ο ΔΗΣΥ

"Αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,"είναι ένα πράγμα να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού".

"Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του. Αυτό θα αποτελούσε μια πολύ πιο έντιμη πράξη, παρά την επιχειρούμενη συσκότιση σε κρατικά ΜΜΕ, όπως το ΚΥΠΕ", επισημαίνει.

Νικόλας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ:

«Είναι με λύπη που άκουσα τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους ηγέτη της ε/κ κοινότητας, γιατί θεωρώ πως ο δικός του ρόλος θα έπρεπε, ειδικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, να ήταν υποστηρικτικός στο δίκαιο του αγώνα μας και όχι να δίνει επιχειρήματα στο κατακτητή και εισβολέα. Αν είναι δυνατό να ισχυριζόμαστε εμείς ότι η Ελλάδα έχει εισβάλει ποτέ στην Κύπρο. Θα παραχαράξουμε από μόνοι μας την ιστορία για να δικαιολογήσουμε τις  αδικαιολόγητες υποχωρήσεις μας. Σίγουρα η χούντα οργάνωσε το άφρον πραξικόπημα που χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως το πρόσχημα για την εισβολή και έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό. Δεν μπορούμε όμως να εξισώνουμε το τι έγινε το 1974 στο πραξικόπημα με μία οργανωμένη εισβολή που έφερε την καταπάτηση του 33%  του εδάφους μας, βιασμούς, αγνοούμενου, νεκρούς και 200 χιλιάδες πρόσφυγες».

Δημήτρης Παπαδάκης, Εκπρόσωπος τύπου ΕΔΕΚ:

«Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες. Δεν μπορεί να εξισώνει τις ενέργειες της Τουρκίας με της Ελλάδας, παρόλο που οι πράξεις της χούντας είναι καταδικαστέες. Με αυτά που είπε ο κ. Χριστόφιας στην ουσία ανατρέπει την εδώ και 36 χρόνια βάση, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Πυρά από ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή καλεί με γραπτή ανακοίνωσή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να ανασκευάσει δήλωσή του ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν.

«Ο κ. Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα" αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Άγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο», αναφέρει.

Οι τελευταίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, «οδηγούν κατευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση του το Κίνημα των Οικολόγων.

«Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;» διερωτάται το Κίνημα.

Ξεκάθαρη θέση λέει το ΑΚΕΛ

Στη ξεκάθαρη και διαχρονική - όπως είπε - θέση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια παρέπεμψε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού σχολιάζοντας την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια ''δικαιολογία'' για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. ''Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο'', είπε.

Η επίμαχη αναφορά Χριστόφια

"Στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες «μητέρες πατρίδες» εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο. Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας, οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Η Κύπρος υπήρξε θύμα βιασμού και γι΄αυτό εργαζόμαστε την «παρθενιά της». Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο και η Κύπρος πλήρωσε πολύ ακριβά την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα".





Δεν υπάρχουν σχόλια: