Κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάτω από τα νερά φράγματος η αρχαία πόλη Αλλιανοί, κοντά στην Πέργαμο, ιαματικό κέντρο στους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους. Αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας ανάγκασαν την τουρκική κυβέρνηση εδώ και μερικά χρόνια να αναβάλει την έναρξη λειτουργίας του φράγματος μέχρι σήμερα.

Τις τελευταίες μέρες εργάτες αδειάζουν άμμο στα θεμέλια του νοσοκομείου του «πατέρα της Φαρμακολογίας», Γαληνού. Σύντομα οι θέρμες με τις δεξαμενές, η αίθουσα με τους κίονες, τα μωσαϊκά και οι αλέες θα εξαφανιστούν κάτω από την άμμο.

Στόχος της επιχείρησης, λένε οι υπεύθυνοι, είναι να διατηρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος για τις... μελλοντικές γενιές, διότι προς το παρόν η διοίκηση αποφάσισε ότι σύντομα η κοιλάδα θα γίνει τεχνητή λίμνη για την άρδευση 80.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.

Ο καθηγητής Αχμέτ Γιαράς, που επί εννέα χρόνια έκανε ανασκαφές στην αρχαία πόλη, λυπάται που τώρα τη βλέπει να χάνεται μαζί με πολυάριθμους θαμμένους, ακόμη, θησαυρούς. «Πλημμυρίζουν την περιοχή πριν τελειώσουν οι ανασκαφές, πρόκειται για σφαγή», δήλωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, η άμμος και το τσιμέντο δε θα είναι αρκετά για να διατηρήσουν τα ερείπια που θα βρίσκονται 30 μέτρα κάτω από το νερό. «Θα έπρεπε να είναι κανείς τρελός για να προσπαθήσει να ξαναφέρει στο φως την πόλη από τέτοιο βάθος», είπε ο Αχμέτ Γιαράς.