Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδιο του ψευδοκράτους για εγκατάσταση Μαρωνιτών στο χωριό Αγία Μαρίνα.


Πρωτόγνωρη κίνηση με ευρύτερο πολιτικό μήνυμα ετοιμάζουν το ψευδοκράτος και η Άγκυρα. Αφορά σχέδιο επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου, τα οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον ως αποκλειστικές στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια' η κυβέρνηση Χριστόφια φέρεται να έχει γνώση των τουρκικών σχεδιασμών. Η αποχώρηση του τουρκικού στρατού έχει σχεδιαστεί με σκοπό να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν εκεί οι Μαρωνίτες και να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Κορμακίτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή θα γίνει σε ανύποπτο χρόνο και ξαφνικά, όπως στην περίπτωση του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, το ψευδοκράτος με οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης άρχισε να ενεργοποιεί ειδικό σχέδιο επανεγκατάστασης των εκτοπισμένων Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, Αγία Μαρίνα, Ασώματος και Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας.

Η απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Μαρίνας μέχρι τη Μύρτου φαίνεται να ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Ήδη 15 κατοικίες στον Κορμακίτη, οι οποίες από το 1974 κατακρατούνταν από τον κατοχικό στρατό και διέμεναν ανώτεροι αξιωματικοί με τις οικογένειες τους έχουν εγκαταλειφθεί και επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αρκετοί εκ των οποίων τις χρησιμοποιούν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε κατοπινό στάδιο θα επιτραπεί στους κατοίκους με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε πριν το 1974. Στη συνέχεια το ψευδοκράτος θα επιτρέψει την επανεγκατάσταση στις οικίες τους και στους πρόσφυγες Μαρωνίτες των υπόλοιπων μαρωνιτικών κοινοτήτων, Ασωμάτου και Καρπάσιας της επαρχίας Κερύνειας.

Αποκαλυπτικός ο Σερντάρ
Για τις τουρκικές προθέσεις φέρεται να έχουν ενημερωθεί και Μαρωνίτες του εξωτερικού, οι οποίοι πρόσφατα είχαν επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σερτντάρ Ντενκτάς φέρεται να αποκάλυψε το τουρκικό σχέδιο σε αντιπροσωπεία των αποδήμων Μαρωνιτών της Μεγάλης Βρετανίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: