Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πιέσεις για τους Μεσογειακούς του 2013.

gal2004Εφιάλτης «κόκκινης κάρτας» για τους Μεσογειακούς του 2013 σε Βόλο- Λάρισα. Από μία κλωστή κρέμεται η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα καθώς η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (η ΔΟΕ της Μεσογείου) απέστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι εφόσον δεν εξασφαλίσει άμεσα κονδύλια περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δύο μεσογειακών χωριών (όπου θα φιλοξενηθούν οι αθλητές), τότε είναι υποχρεωμένη να αποσύρει τη διοργάνωση από τη χώρα μας και να την αναθέσει στην Ριέκα (Κροατία) που έχει δείξει σχετικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή και "σκάει σαν βόμβα" στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκα Κστσέλη (τα μεσογειακά χωριά πρόκειται να κατασκευασθούν από τον ΟΕΚ που υπάγεται στις δικές της αρμοδιότητες). Η κυβέρνηση ξαναζεί τον εφιάλτη του 2000 και 2001, όταν η ΔΟΕ (ο αείμνηστος πρόεδρός της Χουάν Αντόνιο Σάμαραντζ) είχε απειλήσει να αποσύρει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω των μεγάλωνκαθυστερήσεων στις υποδομές, γεγονός που είχε αναγκάσει τότε την κυβέρνηση Σημίτη να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα σοβαρότερο πρόβλημα γιατί γνωρίζει πως τυχόν αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις  που απορρέουν από τον φάκελλο υποψηφιότητας προς τη ΔΕΜΑ θα δημιουργήσει εντυπώσεις πως η χώρα τελεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Από την άλλη, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν «περιττή πολυτέλεια» τη δαπάνη περίπου 220 εκατομμυρίων για μία αθλητική διοργάνωση, την ώρα που δίνεται μάχη για την περιστολή δαπανών του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι βρέθηκε προ ημερών στην Ελλάδα και επικοινώνησε με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και την Οργανωτική Επιτροπή καθιστώντας σαφές πως «εάν δεν προχωρήσει η κατασκευή των μεσογειακών χωριών οι αγώνες θα μετακινηθούν σε άλλη χώρα». Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Βόλο και τη Λάρισα και η κυβέρνηση φοβάται πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τους δικούς της υποχήφιους, δεδομένου ότι οι δύο πόλεις προσδοκούν πολλά από τη διοργάνωση των Μεσογειακών. Το κλίμα αυτό επέτεινε η επιστολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου Γ. Σπηλιόπουλου (που εκπροσωπεί δεκάδες σημαντικές επιχειρήσεις) στον πρωθυπουργό την οποία δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το www.apokalypseis.gr.

Αναλυτικά η επιστολή


spiliopoulos215



Βόλος, 28 Σεπτεμβρίου 2010
Αρ.πρωτ.:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 19
106 74 ΑΘΗΝΑ
ΘΕΜΑ: «Μεσογειακοί Αγώνες 2013»
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που ως καλώς γνωρίζετε έχουν αναλάβει οι πόλεις του Βόλου και της Λάρισας, και στην οποία έχουμε επενδύσει τόσο οι δύο πόλεις, όσο και το σύνολο της Θεσσαλίας, σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Ασφαλώς και δεν παραγνωρίζουμε, αφού άλλωστε πρώτοι τις βιώνουμε ως άνθρωποι της αγοράς, τη μεγάλη οικονομική κρίση, που μοιραία δημιουργεί προβλήματα και ανασχέσεις και στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο και μέσω τέτοιων διοργανώσεων, με ευρύτατη διεθνή προβολή και απήχηση, προσδοκούμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανακούφιση κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που όλους μας ταλανίζουν.

Κύριε Πρόεδρε,
Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η δική σας δεσμεύθηκε στο Διεθνές Αθλητικό Κίνημα και στη ΔΕΜΑ ότι οι αγώνες θα διοργανωθούν κανονικά. Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι οι αρμόδιοι συνεργάτες σας – υπουργοί εμφανίζονται αρνητικοί στην υλοποίηση ακόμη και αυτού του εξορθολογισμένου σχεδιασμού, με αποτέλεσμα οι προειδοποιήσεις της ΔΕΜΑ για αφαίρεση της διοργάνωσης να είναι όλο και πιο έντονες.

Με τη βεβαιότητα ότι πρώτος εσείς ενδιαφέρεστε τόσο για τη διεθνή μας εικόνα, που ασφαλώς θα πληγεί από μια οριστική υπαναχώρηση, όσο και για την κοινωνική και οικονομική βελτίωση της κατάστασης τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην χώρα γενικότερα, ζητούμε την παρέμβασή σας για την άμεση υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν και για τα οποία τόσο ο αξιότιμος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας κ. Θεοδ. Πάγκαλος, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, δεσμεύθηκαν στην προ μηνών συνάντηση τους με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, κ. Αντάντι.

Κύριε Πρόεδρε,
Όπως σας είχαμε αναφέρει, κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στο Επιμελητήριό μας, ένα ανεξήγητο αντιεπενδυτικό κλίμα ταλαιπωρεί και την περιοχή μας και καθηλώνει ή εκδιώκει μεγάλες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Οι ευθύνες ιδιαίτερα εκείνων που αρμοδίως έχουν εμπλοκή, είναι αναμφίβολα υπαρκτές, ωστόσο όπως καλύτερα όλων γνωρίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη έγκαιρων και αποτελεσματικών μέτρων.

Παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που επιχειρείτε, παρακαλούμε για την (όπως ήδη σας προαναφέραμε) παρέμβασή σας ώστε μεγάλα εκκρεμή επενδυτικά projects να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Σε μια εποχή δε που η οικονομική και κοινωνική συγκυρία συνεχώς επιδεινώνονται, με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, με εκατοντάδες επιχειρήσεων να υπολειτουργούν και να αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εφιάλτη της διακοπής λειτουργίας τους, θα συμφωνείτε ότι είναι δραματικό να απεμπολούνται, χωρίς καμία αντίσταση, αναπτυξιακές προοπτικές, όπως αυτές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κυρίως με τη τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στη περιοχή μας .
Με εξαιρετική τιμή
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: