Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης των αδικοχαμένων δασοκομάντος του 1994.


Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το τραγικό συμβάν σε περιοχή του  Νομού Δράμας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δέκα νέοι άνθρωποι την ώρα που προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1994, συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, που μετέφερε επτά Καβαλιώτες δασοκομάντος (αερομεταφερόμενους δασοπυροσβέστες) και τρεις αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, μέλη του πληρώματος, κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, όταν προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και στη συνέχεια πάνω στα βράχια.


«Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα…»

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που έγινε, η πτώση του ελικοπτέρου αποδόθηκε σε λάθος χειρισμό του κυβερνήτη του. Οι δασοκομάντος, ωστόσο, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο, όπως και τα άλλα του ίδιου τύπου που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους, ήταν ακατάλληλα για τη διεξαγωγή αποστολών δασοπυρόσβεσης. Αυτά έλεγε και  επίσημο έγγραφο του ΓΕΣ που είχε προϋπάρξει σύμφωνα με το οποίο το ελικόπτερο δεν ήταν κατάλληλο για ρίψεις νερού και κατά συνέπεια για κατάσβεση πυρκαγιών.

Ειδικά για το μοιραίο ελικόπτερο, είπε στον «Κ.Τ.» ένας από τους δασοκομάντος που μάζεψαν τα πτώματα των άτυχων συναδέλφων τους από τα συντρίμμια, υπήρχε έκθεση που επεσήμαινε ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, από το 1992. Τρία χρόνια, περίπου, μετά το δυστύχημα στην Τερψιθέα του όρους Λεκάνη, το 1997 δηλαδή, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το Σώμα των αερομεταφερόμενων δασοπυροσβεστών, παρά την πολύτιμη προσφορά του στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έκτοτε, άρχισε η ταλαιπωρία των δασοκομάντος που έμειναν άνεργοι.

Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με άλλα επαγγέλματα, προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ κάποιοι άλλοι προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εποχικοί δασοπυροσβέστες. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους και τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν έχουν καταφέρει, ακόμα, να μονιμοποιηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Όλα αυτά τα χρόνια, μας έχουν φλομώσει στο ψέμα», σχολίασε, χαρακτηριστικά, ένας Καβαλιώτης δασοκομάντο και κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους για μονιμοποίηση. 

Το μνημόσυνο για τους επτά αδικοχαμένους δασοκομάντος και τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που τους μετέφερε,πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου. 


το βίντεο αφιερώνεται στους:  
Θεόκλητος Καλφόπουλος, λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, στους αρχιλοχίες Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος που αποτελούσαν το πλήρωμα 
και στους δασοκομάντος Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: