Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

KAΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΗΡΕΜΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΡΑ.






Θα ήθελα να κλείσω, με την ευκαιρία του μηνύματος αυτής της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για να επικοινωνήσω με μερικά μέρη της ναυτιλιακής κοινότητας-ιδιαίτερα εκείνους που δραστηριοποιούνται περιφερειακά αυτής. Αυτά που θέλω να τους πω είναι τα εξής:



  • Στα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας: διατηρείστε τα υψηλά σας πρότυπα, διατηρείστε τις καλύτερες πρακτικές, ενστερνιστείτε την κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, παρέχοντας καθαρό, ασφαλή και άνετο εργασιακό χώρο, αναγνωρίστε και ανταμείψτε εκείνους από την εργασία των οποίων εξαρτώνται τα κέρδη σας.



  • Στους πολιτικούς: εργασθείτε για την κύρωση, τη θέση σε ισχύ και εφαρμογή όλων των διεθνών μέτρων που αφορούν την ασφάλεια, την προστασία και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών, δείξτε ότι είστε σ’ επαφή με όσους εργάζονται στην αιχμή του κλάδου.



  • Στους νομοθέτες και στους φορείς επιβολής του νόμου: στοχεύστε σε δίκαιη ισορροπία σ’ όλες τις δράσεις σας που αφορούν τους ναυτικούς ώστε να μη γίνονται εξιλαστήρια θύματα εμπλεκόμενα στα επακόλουθα ατυχημάτων και περιστατικών, φερθείτε τους με δικαιοσύνη και με αξιοπρέπεια - αξίζουν συμπάθεια και συμπόνια από όλους μας.



  • Στους διδάσκοντες: μιλήστε στις νέες γενιές για το επάγγελμα του ναυτικού, το χρέος που έχουμε έναντι της ναυτιλίας και τα πλεονεκτήματα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να ανακατέψετε υλικά της θάλασσας στο ποτήρι της μάθησης μέσα από την ιστορία, γεωγραφία, βιολογία, περιβαλλοντικές μελέτες, οικονομικά, σπουδές στον τομέα των επιχειρήσεων και πολλά άλλα.



  • Στις λιμενικές αρχές και αρχές μετανάστευσης: φερθείτε στους ναυτικούς με τον σεβασμό που τους αξίζει, καλωσορίστε τους σαν επισκέπτες και φιλοξενούμενους στις χώρες σας, σαν επαγγελματίες που υπηρετούν επίσης τα συμφέροντα και την ανάπτυξη των κρατών σας και των συμπολιτών σας.



  • Σ’ όσους είναι σε θέση να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη: ειδικότερα στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης: βρείτε χρόνο και κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε και τις δύο πλευρές της ιστορίας την επόμενη φορά που θα αναφέρετε ένα ναυτικό ατύχημα. Βάλτε το ατύχημα στο σωστό του πλαίσιο, εκείνο των εκατομμυρίων τόνων φορτίου που παραδίδονται με ασφάλεια σε απόσταση δισεκατομμυρίων μιλίων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα από ταλαντούχο, άριστα εκπαιδευμένο, απόλυτα εξειδικευμένο και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό.



  • Και τέλος στους 1,5 εκατομμύριο ναυτικούς του κόσμου, θα ήθελα να διαβιβάσω αυτό το μήνυμα: ολόκληρη η ναυτιλιακή κοινότητα εκτιμά εσάς καθώς και τις απαραίτητες υπηρεσίες σας. Έχει επίγνωση των συνθηκών στις οποίες εργάζεστε, κατανοεί τις θυσίες που κάνετε, ενδιαφέρεται για σας και εργάζεται για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και προστασία σας, προσευχόμενη να έχετε πάντοτε γαλήνιες θάλασσες, ευνοϊκούς ανέμους και ασφαλή επιστροφή στα σπίτια σας, την οποία σας εύχεται ολόψυχα.

    Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ 
    κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: