Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αλβανία παροτρύνει την Κίνα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο

Η ηγεσία της Αλβανίας κάλεσε την Κίνα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς η Αλβανία εξακολουθεί το λόμπι της για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τίρανα τη Δευτέρα, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κάλεσαν το Πεκίνο (αξίωσαν θα λέγαμε εμείς), να μη μείνει μόνο στην αναγνώριση το Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υποστηρίξει την αναγνώριση του και από άλλα κράτη-μέλη.

Ο Τόπι μάλιστα με δήλωση του τόνισε την ανάγκη για επέκταση του γεωγραφικού χάρτη των χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, όπου η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό και καθοριστικό ρόλο στο μέλλον", ενώ ο Μπερίσα δήλωσε πως "η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή"..

Αναρωτιόμαστε σε τι είδους ειρήνη και σταθερότητα αναφέρεται, όταν ολοφάνερα η Αλβανία αποσκοπεί στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου στα εδάφη της, ερχόμενη έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρωση του ονείρου της για μια Μεγάλη Αλβανία; Όνειρο που εφόσον πραγματοποιηθεί θα λειτουργήσει ως ντόμινο. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε την καταπιεσμένη Ελληνική μειονότητα εντός της Αλβανίας που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απαιτήσει και αυτή με την σειρά της, την αυτοδιάθεση της.

Περιοδεία προς άγραν "αναγνωρίσεων"

Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ιλίρ Μέτα αναχωρεί σύντομα για περιοδεία στην Κεντρική Αμερική σε αναζήτηση περαιτέρω αναγνωρίσεων για το Κοσσυφοπέδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εθνικά Αλβανοί αποτελούν περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων του Κοσσυφοπεδίου.

Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη δήλωση ανεξαρτησίας της Πρίστινα από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου, 2008 και έκτοτε άσκησε ενεργά πιέσεις ώστε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η Σερβία, η οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απόσχιση της πρώην επαρχίας της, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να δώσει μια συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, (ανεξαρτησία την οποία η Χάγη έκρινε νόμιμη), και έκτοτε έχει αναλάβει μια μέγιστη διπλωματική καμπάνια, προσπαθώντας να αποτρέψει τα κράτη από το να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: