Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Επέστρεψε ο εφιάλτης των spreads - Στις 764 μ.β.! - Τ.Σόρρος: "Η Γερμανία "τελειώνει" το ευρώ"!







ImageΟ εφιάλτης των spreads επιστρέφει, προοιωνίζοντας μόνο δεινά, την στιγμή που η διεθνής αγορά γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφύγει στην ανοικτή αγορά για να δανειστεί, τουλάχιστον για 1,5 χρόνο ακόμα. Πριν λίγο έφτασε το 10% (!) η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 10ετούς διάρκειας. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης που τα χωρίζει από τα αντίστοιχα γερμανικά, διευρύνεται στις 764 μονάδες βάσης από 708 χθες και 672 προχθές.

Αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να σημαίνει.

Τα επερχόμενα δεινά τα περιέγραψε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ο οποίός έριξε όλη την ευθύνη στην Γερμανία τονίζοντας ότι "Δεν αποκλείει η σφικτή δημοσιονομική πολιτική μείωσης των δαπανών που εφαρμόζει η Γερμανία να προκαλέσει την καταστροφή του ευρωπαϊκού σχεδίου και την κατάρρευση του ευρώ".

Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit "η γερμανική πολιτική αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και μπορεί να διαλύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο". Ο Σόρος, ο οποίος το 1992 κέρδισε 1 δισ δολ στοιχηματίζοντας στην υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας, συμπλήρωσε πως "Δεν μπορώ να αποκλείσω τη κατάρρευση του ευρώ. Σήμερα οι Γερμανοί σέρνουν τους γείτονές τους στον αποπληθωρισμό ο οποίος απειλεί με μακροχρόνια στασιμότητα. Και αυτό θα οδηγήσει στον εθνικισμό, την κοινωνική αναταραχή και τη ξενοφοβία. Η ίδια η Δημοκρατία μπορεί να κινδυνέψει" τόνισε.

"Η Γερμανία είναι παγκοσμίως απομονωμένη...Γιατί δεν αφήνουν τους μισθούς να αυξηθούν ; Αυτό θα βοηθούσε τις λοιπές χώρες της ΕΕ να αναστηλωθούν".

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: