Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Εννέα μήνες μετά τις εκλογές, ψάχνουν ακόμη διοικήσεις !


το βήμα

Ακέφαλοι οργανισμοί, φορείς που παραμένουν ακόμη υπό την ηγεσία «γαλάζιων» επιλογών και δεκάδες άκαρπες προσκλήσεις ενδιαφέροντος στο opengov συνθέτουν μεγάλο μέρος του σκηνικού στη δημόσια διοίκηση εννέα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ερευνητικά κέντρα αλλά και εταιρείες και αρχές παραμένουν στην... ορφάνια ή διοικούνται από παραιτηθέντες(!) προέδρους, γεγονός που επιβραδύνει την ήδη προβληματική δημόσια μηχανή. Μοναδικό ελαφρυντικό στην εικόνα της στατικότητας, οι επικείμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων που έχει προαναγγείλει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αργούν γιατί θέλουν να τους καταργήσουν.

Σεδεκάδες οργανισμούς και φορείς από τους συνολικά 2.060- νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και εταιρείες - που υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σκοντάφτει η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ι. Πανάρετο, υφυπουργό Παιδείας και πολιτικό υπεύθυνο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τογνωστό opengovernment, ως τα μέσα Μαΐου είχαν προκηρυχθεί 1.200 επιτελικές θέσεις. Επιφυλάσσεται ωστόσο να δώσει τον αριθμό εκείνων που έχουν καλυφθεί. Αντιτείνει στην όποια κριτική πως «παραγνωρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των θέσεων αυτών. Ακόμη και σήμεραυπάρχουν υπουργεία τα οποία αγνοούν την ύπαρξη κενών».

Νοσοκομεία χωρίς ΔΣ

Ο χώρος που δοκιμάζεται πραγματικά είναι αυτός της Υγείας καθώς πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν προέδρους και διοικητικά συμβούλια. Ακέφαλα μεταξύ άλλων είναι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο Αγιος Σάββας, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο Βούλας και το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο. Χωρίς διοικητικό κορμό, αφού στερούνται ΔΣ, παραμένουν το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων και το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Στο πεδίο της Οικονομίας ατόπημα θεωρείται το γεγονός ότι παραμένει ως και σήμερα χωρίς «κεφαλή» η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, υπεύθυνη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Χωρίς διοίκηση παραμένει επίσης η νεοσύστατη Εθνική Στατιστική Αρχή, η πάλαι ποτέ Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για τα στοιχεία που διοχέτευε στη Εurostat.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είχε οριστεί η 26η Μαρτίου 2010. Καθώς όμως την ευθύνη επιλογής του ηγετικού σχήματος έχει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, το γεγονός επιδέχεται πολιτική ερμηνεία: «Αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής».

Καθήκοντα μεταβατικού προέδρου ασκεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης, στον οποίο πάντως ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Οικονομίας κ. Χρ.Σταϊκούρας καταλογίζει με ερώτηση στη Βουλή «διοίκηση εξ αποστάσεως».

Μετέωρη διοικητικά είναι η ΕταιρείαΤουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς πρόεδρο και ΔΣ, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος να έχει ημερομηνία Ιανουαρίου!

Καθυστερήσεις και κενά

«Οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις» είναι η φράση που συμπυκνώνει την εικόνα στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στο Ινστιτούτο Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών.

Στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος παραμένει η προηγούμενη διοίκηση. Διευθύνοντα σύμβουλο αναζητεί το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και διευθυντή το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (υπάγεται στο ΟΑΚΑ), ενώ την παλαιά διοίκηση διατηρεί το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά.

Σε πλείστους όσους ερευνητικούς φορείς δεν έχουν τοποθετηθεί διοικητικά συμβούλια. Το κενό αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας που θα ορίσει το εκλεκτορικό, το οποίο με τη σειρά του θα εισηγηθεί πρόσωπα για τις θέσεις.

Ως εκ τούτου τίποτε δεν έχει αλλάξει στον Δημόκριτο, στο Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας, στα Εθνικά Κέντρα: Ερευνών, Κοινωνικών Ερευνών, Θαλάσσιων Ερευνών, Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και στο ομώνυμο Κέντρο στη Θεσσαλία.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποτελεί ειδική περίπτωση καθώς δεν στερείται μόνο ΔΣ αλλά και προέδρου καθώς ο καθηγητής κ. Χρ. Ζερεφός έχει αποχωρήσει. Απουσιάζει επίσης υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Στην ίδια μοίρα παραμένουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, η Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων, η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών, καθώς και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης,Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Στάσιμα διοικητικά είναι το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου αλλά και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υπάγεται πλέον στην υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 13 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ο κ. Ι. Πανάρετος, πολιτικός υπεύθυνος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπουργεία τα οποία αγνοούν την ύπαρξη κενών που πρέπει να καλυφθούν
Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του υπουργού Εργασίας αφήνοντας εκκρεμείς τις προεδρίες σε 13 ασφαλιστικά ταμεία. Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου παραιτήθηκε προσφάτως, ενώ παραίτηση έχει υποβάλει και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος. Ειδικά στα τρία μεγάλα ταμεία, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, δεν αρκεί μία υπουργική απόφαση: την ανακοίνωση του διορισμού από την κυβέρνηση ακολουθεί γνώμη από τη Βουλή, έπειτα από ακρόαση, και εν συνεχεία πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτόν τον σκόπελο ισχυρίζεται ότι προσκρούει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Θέμα ηγεσίας συναντάται επίσης στα εξής Ταμεία:

Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων,
Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού- Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα,
Ειδικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών,
Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων,
Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας,
Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων,
Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και
Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: