Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Στον «Νταβατζή Ταλιμπάν» Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Έχουμε ακούσει για προστασία σε γυναίκες, σε καταστήματα, σε νυχτερινά κέντρα,ακόμα και σε παιδιά των φαναριών, αλλά προστασία στον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό του κόσμου δεν θα μπορούσαμε να το διανοηθούμε.
Οι εταιρίες security στο Αφγανιστάν δουλεύουν ως ενδιάμεσοι μεταξύ
Οι εταιρίες security στο Αφγανιστάν δουλεύουν ως ενδιάμεσοι μεταξύ "νταβατζή"(ταλιμπάν) και πελάτη (αμερικανικός στρατός).

Και όμως «νταβατζηλίκι» φαίνεται πως πληρώνουν τα «καμάρια» του αμερικάνικου στρατού στους Ταλιμπάν για να μην τους πειράζουν.


Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει έμμεσα και χωρίς να το θέλουν με εκατομμύρια δολάρια σε Αφγανούς αξιωματούχους και τελικά στους Ταλιμπάν μέσω των εξωτερικών υπηρεσιών παροχής ασφάλειας.
Ο αμερικανικός στρατός μισθώνει εταιρείες –τα σχετικά συμβόλαια ανέρχονται σε πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια– για την προστασία των μεταφορών στρατιωτικού υλικού, που γίνονται μέσα από επικίνδυνες περιοχές όπου η παρουσία των ανταρτών είναι έντονη, έτσι ώστε να συγκεντρώνεται στα επιχειρησιακά καθήκοντα.
Δύο από τις εταιρείες φέρεται ότι ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν τα μέλη του Κογκρέσου έχει σχηματιστεί ένα σκιώδες «δίκτυο από πολέμαρχους, διεφθαρμένους Αφγανούς αξιωματούχους και πιθανόν και άλλους» (προφανώς εννοούνται οι Ταλιμπάν) κατά παράβαση των κανονισμών του στρατού.


Η έκθεση επικαλείται έγγραφα, αναφορές και άλλο υλικό που δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι εκβιάζουν και τελικά πληρώνονται για να εξασφαλίζουν την μεταφορά του υλικού.


Σύμφωνα με την Υποεπιτροπή «Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων» της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, σημαντικό μέρος των κονδυλίων, ύψους 2,16 δισ. $ που δαπανόνταιγια τις πληρωμές των μεταφορέων, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, πυρομαχικά και καύσιμα στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καταλήγει στα χέρια των Taliban και των πολέμαρχων του Αφγανιστάν.


Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Υποεπιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε, σήμερα, έπειτα από εξάμηνη έρευνα, οι μεταφορείς πληρώνουν 150.000 $, μηνιαίως, σε πολέμαρχους για την παροχή προστασίας και την ασφαλή μετακίνησή τους στη χώρα, χρήματα, που σύμφωνα με τους ερευνητές, καταλήγουν ν’ αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τους Taliban.


Σε επιστολή του προς τα μέλη της προαναφερθείσας Υποεπιτροπής, ο επικεφαλής της J. TIERNEY άσκησε δριμεία κριτική στο Πεντάγωνο αναφορικά με τη σύναψη συμβάσεων, οι οποίες «εναποθέτουν την ευθύνη για την ασφάλεια των ζωτικής σημασίας αμερικανικών εφοδίων σε εργολάβους και τους ασύδοτους εγγυητές της ασφάλειάς τους», ενώ ανέφερε ότι «οι υπόψη συμβάσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεράστιου τομέα παράνομων δραστηριοτήτων, με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους, ο οποίος ελέγχεται από ένα κρυφό δίκτυο πολέμαρχων, ατόμων με επιρροή, διοικητών και διεφθαρμένων Αφγανών αξιωματούχων. Το σύστημα αυτό των πληρωμών παραβιάζει τις διατάξεις νόμων και φέρεται να θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν».


Αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΑΜ αναμένεται να συζητήσουν, σήμερα, με τα μέλη της Υποεπιτροπής τα ευρήματα της Έκθεσης, ενώ ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, C. IRWIN, δήλωσε ότι το ΥΠΑΜ ερευνά τους ανωτέρω ισχυρισμούς.


Όπως σημειώνεται στην προαναφερθείσα έκθεση, 8 εργολάβοι ελέγχουν περίπου το 70% του τομέα μεταφοράς εφοδίων και εξυπηρετούν περισσότερες από 200 αμερικανικές Βάσεις, ενώ συνεργάζονται με αφγανικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, οι οποίες αποδίδουν μερίδιο των κερδών από τις συναφθείσες συμφωνίες σε πολέμαρχους και Taliban, προκειμένου οι τελευταίοι να επιτρέπουν τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών. Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι οι μεταφορείς, επανειλημμένα, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους στον αμερικανικό Στρατό, αναφορικά με το ζήτημα των πληρωμών, οι οποίες ανέρχονταν, ορισμένες φορές, σε έως και 15.000 $ ανά φορτηγό.


Η Υποεπιτροπή έχει στα χέρια της, ηλεκτρονικά μηνύματα και συνεντεύξεις με εργολάβους καθώς και άλλα έγγραφα που υποδεικνύουν ότι οι ανωτέρω συμβάσεις έχουν εξελιχθεί σε πεδίο παράνομων δραστηριοτήτων.

διπλωματία

Δεν υπάρχουν σχόλια: