Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μεγάλος αδελφός" Έτοιμος να διαχειρισθεί δασικές πυρκαγιές

Image


Μια εξαιρετική εφαρμογή με πολλές δυνατότητες, που θα βοηθήσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων, κυρίως δασικών πυρκαγιών, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Μεσσηνία, σε ειδικό χώρο στο Διοικητήριο της Νομαρχίας.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 3ο ΚΠΣ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ κόστισε 1.035.000 ευρώ.

Αν και η εφαρμογή φέτος θα αξιοποιηθεί για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, οι δυνατότητες να συνδράμει καταλυτικά και σε άλλα κρίσιμα περιστατικά είναι πολύ μεγάλες.

Μπορεί δε να αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί με ελάχιστα χρήματα από όλους τους Δήμους του νομού, καθώς και την Πυροσβεστική.
Αυτή τη στιγμή η διαχείριση ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, υπό την ευθύνη του Τμήματος Πληροφορικής.


Ο υπεύθυνος αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό και άκρως χρήσιμο εργαλείο, την παρουσίαση του οποίου έκανε ο υπεύθυνος χειρισμού από το Τμήμα Πληροφορικής Παναγιώτης Σκιαδόπουλος, ενώ έγινε και προσομείωση πυρκαγιάς σε περιοχή του Ταϋγέτου. Το σύστημα ενημέρωνε, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή, ποια θα είναι η εξέλιξη της υποτιθέμενης πυρκαγιάς, σε μέγεθος και σε διάρκεια, προς τα πού θα κινηθεί, αν απαιτείται εκκένωση περιοχών και με ποιον τρόπο.


Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ο χειριστής του θα μπορεί να διαχειρίζεται παράλληλα περιστατικά ανά το νομό.


Μοναδικό

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδόπουλο, παρόμοια εφαρμογή είχαν προκηρύξει ως έργο και οι Νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Ηλείας, αλλά κανένας, πλην της Μεσσηνίας, δεν προχώρησε στην υλοποίηση.
Κύριος σκοπός του έργου είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διαχείριση κρίσεων δασικών πυρκαγιών. Γενικότερα, όμως, το πληροφοριακό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλείστες άλλες ανάγκες.


Όπως εξήγησε ο κ. Σκιαδόπουλος, συνδυάζει 3 λειτουργίες μαζί:


Πρώτον, είναι γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Υπάρχει αποτυπωμένος σε ψηφιακούς χάρτες όλος ο Νομός Μεσσηνίας και λειτουργεί όπως το Google Earth. Μας δίνει δορυφορικές εικόνες, πολύ καλής ευκρίνειας, απόστασης 1 μέτρου. Σε ορισμένα σημεία δε, η ευκρίνεια είναι ακόμα καλύτερη και από αυτή του Google Earth. Λειτουργεί με συγκεκριμένα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν με ακρίβεια τα όρια των Δήμων, των δημοτικών διαμερισμάτων και των οικισμών, έχει χαρτογραφηθεί πού υπάρχουν εγκατεστημένοι πυροσβεστικοί κρουνοί, χωματερές κ.ά. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτισθεί με οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμούμε. Για παράδειγμα, τώρα θα ενταχθούν τα ακριβή σημεία των λιμνοδεξαμενών στο νομό, ενώ μπορεί ενημερωθεί και για τις θέσεις αρχαιολογικών μνημείων ή ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει.


Δεύτερον, είναι υποσύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Σε όλα τα οχήματα της Νομαρχίας (αυτοκίνητα και μηχανήματα) έχουν εγκατασταθεί ειδικές συσκευές εντοπισμού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και 10 φορητές. Κάθε όχημα που φέρει μια τέτοια συσκευή δίνει αυτομάτως το στίγμα του στο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες με απόλυτη ακρίβεια της θέσης. «Έτσι, μπορούμε να δούμε ακριβώς και ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε όχημα και προς τα πού κινείται», εξήγησε ο κ. Σκιαδόπουλος.

Διαχείριση περιστατικών

Τρίτο και τελευταίο υποσύστημα είναι αυτό της διαχείρισης περιστατικών. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το σύστημα αντλεί μετεωρολογικά και άλλα στοιχεία απευθείας από το ίντερνετ και μπορεί να δώσει πληροφορίες ανά επιθυμητό χρονικό διάστημα (5 λεπτά, μισή ώρα, 1 ώρα κ.λπ.), βάσει των συνθηκών που επικρατούν, προς τα πού θα κινηθεί η πυρκαγιά, πόσο μπορεί να επεκταθεί και αν θα κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, είναι δυνατόν να αναπαραχθούν υποθετικά σενάρια πυρκαγιάς σε περιοχές που παρατηρείται επικινδυνότητα και έτσι οι φορείς να γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση τι μπορεί να συμβεί και πώς πρέπει να αντιδράσουν.
Με το ίδιο υποσύστημα γίνεται δρομολόγηση των οχημάτων και καθοδήγηση για το πώς μπορούν να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς, γρήγορα και αποφεύγοντας τα σημεία απ’ όπου αυτή επεκτείνεται.

Προσομείωση πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδόπουλο: «Το σύστημα από μόνο του δε σβήνει πυρκαγιές, αλλά βοηθά σημαντικά στη λήψη αποφάσεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, κυρίως για την Πυροσβεστική. Ο νομάρχης και ο αρμόδιος αντινομάρχης είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των πυρκαγιών και έχουν βοηθήσει πάρα πολύ για τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος.

Αξιολογώντας σε πρώτη φάση το υποσύστημα, έχουμε κάνει αρκετές δοκιμές και βλέπουμε ότι λειτουργεί άριστα. Έχουμε τη συνεχή υποστήριξη των αναδόχων του έργου, οι οποίοι το ενημερώνουν συνεχώς με καινούργια δεδομένα.

Έχουμε ήδη παράγει ορισμένα σενάρια για κάποιους Δήμους. Η Νομαρχία ζήτησε από Δήμους να ενημερώσουν για τις περιοχές που θεωρούν επικίνδυνες. Για όσους ανταποκρίθηκαν έχουμε ετοιμάσει σενάρια και ήδη το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας τα έχει αποστείλει.

Για παράδειγμα, στο Δήμο Παπαφλέσσα ετοιμάσαμε σενάρια για ορισμένες περιοχές, ποια θα είναι η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και ανά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, έχουν παραχθεί σενάρια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών. Οποιασδήποτε στιγμή μάς ζητηθεί από οποιονδήποτε Δήμο μπορούμε να κάνουμε την προσομείωση που θα μας ζητήσει.

Στόχος του νομάρχη και του αντινομάρχη είναι το σύστημα αυτό να μη μείνει στα στενά όρια της Νομαρχίας. Επειδή λειτουργεί μέσω του Σύζευξις, μπορεί ανά πάσα στιγμή όποιος Δήμος το θελήσει, όπως και η Πυροσβεστική, να γίνουν και χρήστες.

Με τις κατάλληλες τεχνικές προσαρμογές και ελάχιστα χρήματα, μπορούν μέσα από το σύστημα να βλέπουν την περιοχή τους και να ελέγχουν τα οχήματά τους. Ήδη ο Δήμος Κυπαρισσίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουμε δώσει δοκιμαστικά εικόνα. Κατά τη γνώμη μας, η πρώτη που πρέπει να αξιοποιήσει το σύστημα είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Καθημερινά εμείς εδώ βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και ελπίζουμε να μη χρειασθεί να το χρησιμοποιήσουμε».


Όποιος Δήμος το επιθυμεί, μέσα σε 10 ημέρες το πολύ, προμηθευόμενος έναν υπολογιστή και φορητές συσκευές εντοπισμού, με κόστος που δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, μπορεί να εγκαταστήσει το σύστημα.
Μάλιστα, σύντομα προγραμματίζεται να γίνει και μια άσκηση με τη χρήση του συστήματος.

θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: