Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 1/07/2010. ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, από τη 1 Ιουλίου οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξάνονται κατά 10%, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στις αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και 10% στα τιμολόγια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Εκπρόσωποι των κλάδων αυτών, πάντως, τονίζουν ότι, δεδομένης της κρίσης, η επιβάρυνση δεν θα περάσει στους πελάτες.


Επιπλέον από τον Ιούλιο θα περάσει στις λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων η τρίτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα με το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξει την αγορά, περίπου 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα επαχθή υποχρέωση: Θα πρέπει να πληρώνουν εφάπαξ τον ΦΠΑ που προκύπτει από τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις, καθόσον από τις φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από τη 1 Ιουλίου 2010 και μετά καταργείται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκτιναχθούν εκ νέου στα ύψη οι τιμές σε καύσιμα, τσιγάρα και εκατοντάδες άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Οι ανατιμήσεις θα αφορούν και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ακόμη και τα διόδια.

Το χειρότερο θα είναι η αύξηση κατά 10% των τιμολογίων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων, την οποία θα προκαλέσει η υπαγωγή των επιχειρήσεων αυτών σε ΦΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη και τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη του κόστους νοσηλείας και εξετάσεων των ασφαλισμένων τους.


Οι συντελεστές

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο από τη 1 Ιουλίου 2010:
1. Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται:
- Από 5% σε 5,5% για τις πωλήσεις που αφορούν βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων.
- Από 10% σε 11% για τις πωλήσεις τροφίμων και φαρμάκων, εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την ύδρευση, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, για τις πωλήσεις σερβιριζόμενων τροφίμων και ποτών σε εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, φαστφούντ, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, για τις πωλήσεις εισιτηρίων θεαμάτων (πλην θεάτρου) και μεταφορικών μέσων (λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων), καθώς και για την παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κτλ.).

- Από 21% σε 23% για τις πωλήσεις των λοιπών προϊόντων και αγαθών (αυτοκινήτων, δικύκλων, καυσίμων, νεόδμητων κατοικιών, οικοδομικών υλικών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων, πλαστικών και χημικών ειδών, ειδών καθαρισμού, ειδών υγιεινής, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών), την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις (κομμωτήρια, κουρεία, καθαριστήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, συνεργεία επισκευών αυτοκινήτων και δικύκλων, καταστήματα επισκευών κτλ.) και από ελεύθερους επαγγελματίες (λογιστές-φοροτέχνες, οικονομολόγους, δημοσιογράφους κτλ.).

Από τις παραπάνω αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα προκύψουν άμεσες ανατιμήσεις 1,7% στην κατηγορία προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 21% και 0,9% στην κατηγορία αγαθών που υπάγονται στον συντελεστή 10%. Ειδικά στην αμόλυβδη βενζίνη η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% αναμένεται να προκαλέσει ανατίμηση 1,5 λεπτού ανά λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η ανατίμηση θα φθάσει το 1 λεπτό ανά λίτρο. Στην πραγματικότητα όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε πολλά είδη, που θα εκτινάξουν τις ανατιμήσεις των περισσοτέρων προϊόντων σε επίπεδα υψηλότερα του 5%!

2. Περίπου στα τέλη Ιουλίου θα περάσει στην αγορά και η τρίτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων. Η αύξηση αυτή, η οποία φθάνει σε ποσοστό 33%, αναμένεται να εκτινάξει στα επίπεδα των 4,30-4,40 ευρώ την τιμή του πακέτου, το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,80 ευρώ. Tα φθηνότερα τσιγάρα, που σήμερα πωλούνται προς 2,40 ευρώ το πακέτο, θα φτάσουν τα 2,80-3 ευρώ το πακέτο.

3. Υπάγονται σε ΦΠΑ 23% οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες.

4. Υπάγονται σε 10% οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσηλευτήρια, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών των επιχειρήσεων αυτών θα ακριβύνουν δηλαδή κατά 10%, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα με την απότομη αύξηση του κόστους νοσηλείας και των εξετάσεων των ασφαλισμένων τους, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες τους.

5. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την πληρωμή του ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων με καταβολή μόνο του 30% με την υποβολή της δήλωσης και με εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις. Περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, εν μέσω ύφεσης και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, θα αντιμετωπίσουν την υποχρέωση να εξοφλούν εφάπαξ τα ποσά του ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων.
  • Έως και 4,40 ευρώ το πακέτο θα πωλούνται τα τσιγάρα λόγω ενσωμάτωσης της τρίτης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στις αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και 10% στα τιμολόγια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων
  • Πάνω 10% το κόστος νοσηλείας και εξετάσεων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα λόγω υπαγωγής και των υπηρεσιών αυτών σε ΦΠΑ, με σοβαρούς κινδύνους οικονομικής ασφυξίας για τα ασφαλιστικά ταμεία.



ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΓΑΘΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΙΣΧΥΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ / ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣΦΠΑ


-Αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων / 0% / 23%

-Τιμολόγια ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων / 0% / 10%

-Είδη ένδυσης - υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας),οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι. / 21% / 23%

-Τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών. / 10% / 11%

-Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα / 5% / 5,5%

-Αυξήσεις φωτιά στα ταξί από την 1η Ιουλίου με την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ 11% η οποία θα περάσει αναπόφευκτα στον πελάτη. Οι οδηγοί ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

-Οι αυξήσεις του ΦΠΑ από 19% σε 23% φέρνουν αυξήσεις και στα διόδια της Αττικής Οδού που αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιουλίου.

Από την εφημερίδα Το Βήμα
Από την εφημερίδα Το Βήμα

--Πιο ακριβές τιμές διοδίων από την πρώτη Ιουλίου έσπευσε να ανακοινώσει η Μορέας Α.Ε. εξαιτίας της αύξησης, για δεύτερη φορά (στις 15 Μαρτίου η πρώτη), του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 21% σε 23% και στις δύο κατευθύνσεις του οδικού άξονα Κορίνθου - Τρίπολης. Ως έχει παραμένει το αντίτιμο του διοδίου για τα δίκυκλα.

Αναλυτικότερα, από τον ΙΟΥΛΙΟ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

στον σταθμό διοδίων Νεστάνης το αντίτιμο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα ανέρχεται, από 1,30 σήμερα, στο 1,40 ευρώ, για τα φορτηγά 2-3 αξόνων από 3,40 σε 3,50 και για τα οχήματα 4 και άνω αξόνων με ύψος άνω των 2,20 μέτρων σε 4,90 από 4,80 ευρώ.

Στον σταθμό Σπαθοβουνίου, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα η σημερινή τιμή, η οποία κυμαίνεται στο 1,40 ευρώ, δεν αλλάζει, όπως και στα φορτηγά 2-3 αξόνων, που είναι 3,60 ευρώ. Για τα φορτηγά 4 και άνω αξόνων αυξάνεται στα 5,10 ευρώ, από 5,00 ευρώ που είναι σήμερα.

--Την…ανηφόρα λόγω αύξησης ΦΠΑ παίρνουν ΚΑΙ οι τιμές διέλευσης των διοδίων από 1 Ιουλίου και στην Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία τα νέα τιμολόγια προβλέπουν ότι: για τα ΙΧ τα διόδια θα αυξηθούν κατά 0,20 λεπτά και θα προσαρμοστούν στα 12,20 ευρώ. Για τα φορτηγά η αύξηση είναι 0,30 λεπτά στα 18,80 ευρώ και για τα λεωφορεία κατά 0,40 λεπτά στα 28,20 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο αναθεωρούνται και οι τιμές στις κάρτες διέλευσης. Έτσι για την κάρτα 10 διελεύσεων οι νέα τιμές είναι 65 ευρώ (αύξηση 1 ευρώ) και για τις μηνιαίες 82,50 ευρώ (αύξηση 1 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: