Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΑΖΟΥΤ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

diaroi1

Ρεπορτάζ σε εξέλιξη.Συγκλονιστικές φωτογραφίες

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΛΙΚ ΑΡΤΑ

Η διαρροή (κατά προσέγγιση) τριών τόνων μαζούτ από πρώην βιομηχανία χυμοποίησης που βρίσκεται δίπλα από το φράγμα Ιμαρέτ, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων για την γρήγορη αντιμετώπιση της.

Η διαρροή ξεκίνησε περίπου πριν από πέντε μέρες και ανακαλύφτηκε τυχαία από διερχόμενους οι οποίοι στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν βαλβολινες η ότι κάποια στιγμή θα σταματούσε.

Ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε είχε σαν αποτέλεσμα το μαζούτ μέσω του αρδευτικού αύλακα που ποτίζεται ο κάμπος της Αρτας ,να περάσει στο οικοσύστημα καταλήγοντας στον Αμβρακικό. Κανείς δεν μπορεί να βεβαίωσει την ακριβή ποσότητα μαζούτ που χύθηκε ενώ δεν γνωρίζουν και την ποσότητα που υπήρχε στις δεξαμενές της πρώην βιομηχανίας χυμοποίησης ενώ ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κάνει λόγο για δολιοφθορά.

Οι πρώτες σωστικές ενέργειες που έγιναν ήταν να κληθεί εξειδικευμένο συνεργείο για την άντληση του μαζούτ και βρέθηκε το μοναδικό που μπορούσε να έλθει την ίδια μέρα το οποίο δραστηριοποιείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

_DSC1297

Ήδη η ΔΕΗ διέκοψε την άρδευση της περιοχής αλλά κάνεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα την ποσότητα μαζούτ που διέρρευσε.

Η κατάσταση στον χώρο της διαρροής είναι τραγική ενώ η μυρουδιά είναι ανυπόφορη και το θέμα αρχίζει να κάνει τον γύρο της Ελλάδος. Το συνεργείο που έχει αναλάβει την περισυλλογή του μαζούτ εργάζεται ασταμάτητα κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Το ζητούμενο είναι να καθαριστεί όσο μπορεί η περιοχή και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αρμόδιοι κάνουν λόγω για χώρους ευθύνης “Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, απαθείς, ανεξάρτητα αν ο χώρος ευθύνης ο δικός μας δεν έχει να κάνει με αυτό.

Και ο ΤΟΕΒ δεν ανήκει διοικητικά στη νομαρχία, ούτε το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη Νομαρχία.”

Η Διαρροή μαζούτ με απρόβλεπτες συνέπειες προς τον Αμβρακικό μπορεί να αποφεύχθηκε μερικώς, όμως κανείς έλεγχος δεν έγινε ποτέ και σε καμία επιχείρηση αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: