Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αλαλούμ με το πλοίο "Σαντιάγο" ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ ΤΟΥ


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Λευκωσία: Η κυβέρνηση ακολουθεί πολύ υπεύθυνη στάση στην υπόθεση με το πλοίο που βρίσκεται υπό φρούρηση στο λιμάνι της Λεμεσού. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Ορυχείων του Σουδάν, ο οποίος απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο μεταφέρει οπλισμό κατά παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη στη χώρα του.
Το εμπορικό πλοίο «Santiago» φέρει σημαία Αντίγκουα και  Μπαρμπούντα.
Το εμπορικό πλοίο «Santiago» φέρει σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Ο Σουδανός υπουργός ισχυρίστηκε ότι το εμπορικό πλοίο μεταφέρει εκρηκτικά για μεταλλευτική εταιρεία και πρόσθεσε ότι θα ζητηθούν αποζημιώσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται.

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στη βάση των προνοιών του νόμου, ο οποίος προνοεί διερεύνηση και επιβεβαίωση των πληροφοριών και των ισχυρισμών που προβάλλονται. Είπε επίσης ότι αναμένονται οι εκθέσεις από τη διερεύνηση του θέματος.

Ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε πολύπλοκη την υπόθεση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα και προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί, οι οποίοι πρέπει να διερευνηθούν.

Σε αντιφάσεις έπεσε ο καπετάνιος

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών της Δημοκρατίας γύρω από την υπόθεση παράνομης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στο Σουδάν από πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού. Ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου «Santiago» με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ανακρινόμενος από τις αρμόδιες Αρχές έχει υποπέσει σε αρκετές αντιφάσεις αναφορικά με τον προορισμό του στρατιωτικού υλικού που εντοπίστηκε στα αμπάρια του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εντοπίστηκαν 17 άρματα μάχης, κινεζικής προέλευσης σύμφωνα με κάποιες πηγές, καθώς και εκατοντάδες κασόνια με εκρηκτικές ύλες.

Για τα άρματα μάχης ο καπετάνιος υποστήριξε ότι προορίζονται για τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, από έλεγχο των τελωνειακών Αρχών διαπιστώθηκε ότι το πλοίο «Santiago» έριξε άγκυρα και σε λιμάνι της Σιγκαπούρης προτού φτάσει στην Κύπρο. Όμως, τα άρματα μάχης δεν ξεφορτώθηκαν.

Για τα κασόνια με τις εκρηκτικές ύλες, στο μανιφέστο του πλοίου αναγράφεται ως τελικός προορισμός το Σουδάν. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα καθώς είναι γνωστό ότι στο Σουδάν επιβλήθηκε εμπάργκο όσον αφορά τα όπλα, τα πολεμοφόδια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης στρατιωτικής τεχνολογίας, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται. Εκ των υστέρων, ο καπετάνιος άλλαξε σενάριο και υποστήριξε ότι, οι εκρηκτικές ύλες προορίζονται για ορυχεία στην Αλγερία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται ο «Φ», οι έρευνες συνεχίζονται ασταμάτητα από τις 11 του μηνός, όπου το πλοίο τέθηκε υπό φρούρηση στα ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο νόμιμα διακινείται ο συγκεκριμένος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν επικοινωνήσει τόσο με τις επίσημες Αρχές της Σιγκαπούρης όσο και της Αλγερίας για να διαπιστώσουν το βάσιμο των ισχυρισμών του καπετάνιου του πλοίου. Τόσο ο ίδιος όσο και το πλήρωμα παραμένουν υπό περιορισμό. Ο καπετάνιος ζήτησε άδεια όπως το πλοίο ρίξει άγκυρα στο λιμάνι Λεμεσού ωσότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αίτημα το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Αρχή Λιμένων για λόγους ασφαλείας καθώς στα αμπάρια του βρίσκονται μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών. Ο καπετάνιος δεν αποδέχθηκε εισήγηση όπως ο στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο, ως προϋπόθεση για να ρίξει το πλοίο άγκυρα στο λιμάνι Λεμεσού.

Όπως λέχθηκε, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται παράνομα, τότε οι Αρχές της Δημοκρατίας θα προχωρήσουν στη σύλληψη του πληρώματος και στην κατάσχεση του φορτίου, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει η ίδια η Πολιτεία. Την Τρίτη, ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, επιβεβαίωσε ότι στο εμπορικό πλοίο υπάρχει στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμός και αποκάλυψε ότι το πλοίο πέρασε από τέσσερα άλλα λιμάνια προτού φτάσει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, πέρασε από τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, αφού επιβεβαίωσε τα όσα πρωτοσέλιδα αποκάλυψε στη χθεσινή του έκδοση ο «Φ», υποστήριξε ότι το επίμαχο φορτίο του πλοίου εντοπίστηκε μετά από συνήθη έλεγχο και όχι από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι πηγές του «Φ» επιβεβαίωσαν και χθες Τρίτη ότι οι πληροφορίες προήλθαν από τις ΗΠΑ (όχι από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο).


ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ!

Άδεια εξαγωγής του φορτίου του πλοίου «Σαντιάγκο», το οποίο βρίσκεται από τις 11 Ιουνίου αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, εξέδωσε η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης.

«Ανακοινώνεται ότι, σχετικά με το θέμα της κατακράτησης του πλοίου «Σαντιάγκο», υπό σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λεμεσού, έχουμε εκδώσει άδεια εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σιγκαπούρη.

Επίσης ανακοινώνεται πως επιτρέπεται η εξαγωγή στο Σουδάν των εκρηκτικών που είναι φορτωμένα στο ίδιο πλοίο, αφού έχει διαπιστωθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν εμπίπτει στη μορφή που απαιτείται άδεια εξαγωγής για αυτά τα εκρηκτικά», είπε ο κ. Πασχαλίδης σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εμπορίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποζημίωση που ζητάει το Σουδάν για την κατακράτηση του πλοίου, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ «έχει καθήκον αλλά και υποχρέωση να ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολούθησε, με έναν υπεύθυνο τρόπο και να βεβαιωθεί πρώτον, για την εγκυρότητα κάποιων εγγράφων και δεύτερον, για την νομιμότητα».

Ο κ. Πασχαλίδης ευχαρίστησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και των άλλων Υπουργείων, οι οποίες συνεργάστηκαν μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα με έναν υπεύθυνο τρόπο.

Το πλοίο παρέμεινε από τις 11 Ιουνίου αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Λεμεσού και επιτηρούμενο από τις κυπριακές Αρχές. Το πλοίο έχει τελικό προορισμό το Σουδάν και τη Σιγκαπούρη.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: