Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Πέφτουν τα λουκέτα σαν το χαλάζι!..



Των Τάσου Φραγκούλη - Μαρίας Γκουρτσιλίδου
Οι εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου για επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά επαληθεύτηκαν. Μπορεί τους πρώτους μήνες του 2010 ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο να ήταν αυξημένος, όμως τώρα, σχεδόν έξι μήνες μετά και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ από την αρχή του έτους 1.000 βιοτεχνίες διέκοψαν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πάντως, ο Πειραιάς εμφανίζεται πρώτος στην λίστα των περιοχών με τα περισσότερα λουκέτα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της ΕΣΕΕ.


Την ίδια στιγμή, στις 100.000 απολύσεις εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι ίσως οδηγηθεί το εμπόριο μέσα στο 2010 προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρκτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, μέσα στο 2010, 7 στις 10 επιχειρήσεις θα έχουν μείωση των πωλήσεών τους, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους, ενώ πέρυσι μείωση ρευστότητας είχε παρατηρηθεί στο 43%. Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά, ενώ οι εννέα στις δέκα ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπεται να κάνουν επενδύσεις για το 2010.

Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση: περίπου οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόλησή τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε ως μία λύση το πάγωμα των εμπορικών μισθώσεων για μια τριετία ή και τη μείωση των μισθωμάτων, αφού όπως τόνισε «δεν έχει σημασία το υψηλό ενοίκιο πλέον, αλλά το σίγουρο ενοίκιο».

Αναφορικά με τα λουκέτα στην αγορά, ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει».

Επίσης, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων, 827.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στο δημόσιο 23,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι 600.000 χρωστάνε λιγότερα από 2.000 ευρώ στις ΔΟΥ. Την ίδια στιγμή, οι νομοί στους οποίους ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ημαθία και η Εύβοια, ενώ οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα λουκέτα είναι ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της κερδοφορίας στον τομέα των επιχειρήσεων είχε σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση της αποδοτικότητας ίδιων κεφαλαίων από 18% το 2008 σε 11,71% το 2009, ενώ ανάλογη επιδείνωση είχε και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων. Η αύξηση του ενεργητικού των εμπορικών εταιρειών (3,7%) οφείλεται κυρίως στην επέκταση των απαιτήσεων (+334,5 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως των διαθεσίμων (+274,7 εκατ. ευρώ).



ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ: Είμαστε σε κατάσταση παρακμής

«Είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα με ραγδαίο ρυθμό. Ο αριθμός των καταστημάτων που βάζουν λουκέτο αλλάζει δραματικά ακολουθώντας ανοδική πορεία. Ήδη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, από την αρχή του έτους 88 μαγαζιά στο κέντρο του Πειραιά κατέβασαν ρολά, με τα 32 από αυτά να έχουν κλείσει μέσα στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Επίσης, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας «άδειασαν» 21 καταστήματα, στα Καμίνια 4 και στην περιοχή του Χατζηκυριάκειου ακόμα 11. Η αγορά έχει περιέλθει σε κατάσταση παρακμής με την αβεβαιότητα να είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο των καταστηματαρχών. Δεν έχουμε πλέον πελατεία, τα έξοδα «τρέχουν» και οι προμηθευτές πιέζουν για άμεση καταβολή του αντιτίμου για τα εμπορεύματα.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση πάρα πολλοί ακόμα επιχειρηματίες δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε κλείσιμο των καταστημάτων τους. Την ίδια στιγμή, οι προσφορές που υπάρχουν αυτό το διάστημα θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν κάποιες αγορές και θα δώσουν μία ώθηση στην αγορά.

Ωστόσο, θεωρώ πως αυτή η τακτική εάν συνεχιστεί μακροπρόθεσμα ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τους καταναλωτές, αφού σε πολλές περιπτώσεις τέτοιου είδους εκπτώσεις δεν είναι πραγματικές. Κατά συνέπεια, μία ενδεχόμενη προσπάθεια απελευθέρωσης του «καθεστώτος» των εκπτώσεων από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, δεν θα βοηθούσε αφού η αγορά πρέπει να λειτουργεί με κανόνες».
* Ο Γιώργος Ζησιμάτος είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά



ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ: Δεκαήμερα εκπτώσεων

«Δυστυχώς, παρακολουθώντας το ισοζύγιο εγγραφών του Επιμελητηρίου, διαπιστώνουμε ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν. Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα περίπου 1.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ μόλις 85 νέες εγράφησαν στο Επιμελητήριο.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2010 το ποσοστό μείωσης των προπαραγγελιών θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 ήταν 15 με 20%. Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά…Όσον αφορά στην τακτική των προσφορών που εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις, το τελευταίο διάστημα θα έλεγα ότι πρόκειται για μία σπασμωδική κίνηση.

Οι καταναλωτές λόγω του ότι έχουν ανάγκη μπαίνουν στην διαδικασία των προσφορών, κάτι όμως το οποίο είναι επικίνδυνο για αυτούς και κατά την γνώμη μου θα πρέπει να σταματήσει. Χρήσιμο θα ήταν να διαμορφωθεί μία ισορροπημένη κατάσταση στην αγορά, η οποία δεν θα επιτρέπει την ασυδοσία αλλά θα βοηθάει τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες. Θεωρώ πως για την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα πρέπει να καθιερωθούν δεκαήμερα πραγματικών εκπτώσεων ανά τακτά διαστήματα».
* Ο Παύλος Ραβάνης είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: