Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Μαυρίλα στο τούνελ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διακρίνονται για την αισιοδοξία τους. Κάποτε ήταν οι βόρειοι οι πρωταθλητές στην κατάθλιψη. Σήμερα το κλίμα έχει αντιστραφεί. Μετά τον Απρίλιο τα μηνύματα που προέρχονται από την Ελλάδα χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές πρωτοφανή.

Η απαισιοδοξία στον ελληνικό πληθυσμό, όπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο, έχει αγγίξει πάτο. Χειρότερα ποσοστά από της Ελλάδας στον τομέα αυτόν έχουν παρουσιασθεί μόνον σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Το πλέον μελανό σημείο είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν βλέπει φως στο τούνελ σύντομα.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων πιστεύει πως δεν θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει σε απρόβλεπτη δαπάνη 1.000 ευρώ που μπορεί να παρουσιασθεί τον επόμενο χρόνο, ότι ίσως αναγκαστεί να αλλάξει σπίτι γιατί δεν θα μπορεί να πληρώνει τη δόση ή το ενοίκιο και δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα διατηρήσει τη σημερινή του εργασία.

Και η υπόλοιπη Ευρώπη μη νομίζετε ότι τα βλέπει ρόδινα… Κάθε άλλο. Ενα σεβαστό ποσοστό Ευρωπαίων δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα με τα έξοδά του. Κι όμως η κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών είναι η σκληρή λιτότητα. Με άλλα λόγια περισσότερη φτώχεια…

ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; Χειρότερα. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι απλώς ανάλγητα. Για πολλούς αντίκεινται και στο Σύνταγμα. Πολλοί Ελληνες ήδη κάνουν το σταυρό τους… καθώς θα κληθούν να κάνουν μία νέα αρχή με νέες χειρότερες βάσεις.

Κι όλα αυτά διότι μία κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα που θα μπορούσε να τα έχει αποφύγει. Είναι τραγικό, να εργάζεσαι σκληρά μια ζωή και να θεωρείς βέβαιο, όπως πιστεύουν οι Ρουμάνοι κι εμείς, ότι στα γηρατειά το εισόδημα δεν θα επαρκεί προκειμένου να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια.

.e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: