Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΣ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΨΑΞΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ!




Έντονες αντιδράσεις έχει ήδη ξεσηκώσει το δημοσίευμα του Τάκη Δηράκη στη «Γνώμη της Χίου» περί επικείμενης μεταφοράς του μνημείου των σφαγιασθέντων προκρίτων της Χίου. Πιο αναλυτικά, στο φύλλο 849/10.06.2010, η «ΓτΧ» έγραψε τα εξής:


«Από… «κουφά» η σημερινή δημοτική αρχή Χίου, όπως και η προηγούμενη, άλλο τίποτα. Γιατί, λοιπόν, να μη συμβεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του μνημείου των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους προκρίτων της Χίου, στο ολοκαύτωμα του 1822;


Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:


Επί χρόνια ζητούσαμε τα τοπικά ΜΜΕ, επί αλλεπάλληλων δημοτικών αρχών, να βγάλουν τους κάδους των σκουπιδιών μπροστά από το προαναφερόμενο μνημείο, διότι πρόσβαλαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων. Βλέπετε, οι πρόκριτοι… δεν ψηφίζουν! Ενώ οι γύρω καταστηματάρχες…


Αφού καταφέραμε να μετατοπίσουν λίγο τους κάδους, περιμέναμε ότι, με τη μεταφορά του δημοτικού συνεργείου στο νέο του χώρο, θα καθάριζε και η περιοχή πίσω από το μνημείο, αφού έλεγαν ότι στη θέση του δημοτικού συνεργείου και του χώρου όπου στάθμευαν τα απορριμματοφόρα θα δημιουργούσαν ένα παρκάκι, ή μια μικρή πλατειούλα, ώστε να αναπνεύσει η περιοχή και να αναδειχτεί το μνημείο καθώς και το Κάστρο.


Αντί αυτών, φάνηκε σιγά-σιγά, ότι (με την άδεια και της Αρχαιολογίας;), στη θέση του παλιού συνεργείου και του χώρου όπου στάθμευαν τα απορριμματοφόρα άρχισε η ανέγερση νέων κτισμάτων από τον Δήμο, υπό τον ψευδεπίγραφο μάλιστα τίτλο της «αναπαλαίωσης» διατηρητέων κτηρίων!


Οι φωτογραφίες και τα σχετικά σχόλια στη «Γνώμη της Χίου» του συμπατριώτη ιστορικού- κοινωνικού ανθρωπολόγου, Γιάννη Κολάκη, ανέδειξαν τη διάσταση της ασέβειας των δημοτικών μας αρχόντων, οπότε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άρχισαν πλέον να μελετούν… τη μεταφορά του μνημείου σε άλλη θέση!!!


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι πληροφορίες αυτές, διότι η θέση του μνημείου δεν επελέγη τυχαία. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους αρμόδιους του Δήμου, τους ρωτάμε δημοσίως αν έχουν τέτοιες σκέψεις στο νου τους, περιμένοντας και μια δημόσια απάντηση.


Πάντως, αν έχουν τέτοιες σκέψεις για μεταφορά του μνημείου, να τις βγάλουν από το μυαλό τους…»

Αυτά έγραψε η ΓτΧ και ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργο Φ. Παπαδόπουλο, ο οποίος σε επιστολή του προς τον δ/ντή της εφημερίδας (σ.σ. θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο φύλλο της προσεχούς Πέμπτης 17.06.2010) τονίζει:


«…Επί της δημοτικής Αρχής Μεννή το εν λόγω μνημείο φροντίζαμε να είναι ευπρεπισμένο και καθαρό. Σήμερα εάν περάσετε και το δείτε, είναι σε αθλία κατάσταση από άποψη καθαριότητας αλλά και αισθητικής (λόγω του γειτνιάζοντος καταστήματος). Και επιπλέον κάποιοι επιθυμούν την απομάκρυνσή του.

Προσωπικά αντιτίθεμαι έντονα σε τέτοια ενέργεια και θα εξαντλήσω κάθε έννομο δικαίωμά μου (που απορρέει από την ιδιότητά μου ως αιρετού) προκειμένου να αποφευχθεί.»


Επίσης, αντίθεση στο ενδεχόμενο μεταφοράς του μνημείου των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους προκρίτων της Χίου εξέφρασε και ο Ροταριανός Όμιλος Χίου, σημειώνοντας:


«Ευελπιστούμε πως πρόκειται απλώς για μια φήμη που δεν έχει βάση. Παρόλα αυτά ακούστηκε πως υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης του μνημείου των απαγχονισθέντων προκρίτων του 1822 σε άλλο μέρος από αυτό που βρίσκεται τώρα, ανάμεσα στα καταστήματα δυτικά του Δημαρχείου.


Το μνημείο ανεγέρθηκε με δαπάνη της Αλεξάνδρας-Ελένης Σκυλίτση-Αργέντη και με προτροπή, μάλλον, του συζύγου της, διακεκριμένου ιστορικού και Ευεργέτη της Χίου Φιλίππου Παντελή Αργέντη, διότι εκεί απαγχονίστηκαν οι πρόκριτοι της Χίου.


Εκεί, και σε όλο το μήκος της οδού Δημοκρατίας, βρίσκονταν οι πλάτανοι πάνω στους οποίους οι Οθωμανικές αρχές κρέμασαν τους προύχοντες του νησιού. Το συγκεκριμένο σημείο ταυτίστηκε στη συλλογική μνήμη με τον απαγχονισμό των 63 Χιωτών. Ένα σημείο που πρέπει να θεωρείται καθαγιασμένο με το μαρτύριο του Χιώτικου λαού.


Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την ιστορία ενός τόπου ούτε να αλλάζουν θέση τα μνημεία κατά τα κέφια του κάθε άσχετου. Και η δυσπιστία μας απέναντι στις καλές προθέσεις της εκάστοτε αρχής είναι τέτοια που μας κάνει να υποψιαζόμαστε πως θέλουν να μετακινήσουν το μνημείο για να κόψουν τα κυπαρίσσια.»


chiosopinion

Δεν υπάρχουν σχόλια: