Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ «Θα στρίψει» ο South Stream ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Μία εβδομάδα πέρασε μετά τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ πως η χώρα του εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ένα νέο ενεργειακό ναυάγιο που αφορά τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από το ελληνικό έδαφος βρίσκεται προ των πυλών.
Ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ είχε επαφές με  Ρουμάνους αξιωματούχους για να συζητήσει την προοπτική ο αγωγός South  Stream να διέλθει από τη Ρουμανία και όχι από τη Βουλγαρία.
Ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ είχε επαφές με Ρουμάνους αξιωματούχους για να συζητήσει την προοπτική ο αγωγός South Stream να διέλθει από τη Ρουμανία και όχι από τη Βουλγαρία.

Ξεχειλίζοντας από οργή τα στελέχη του Κρεμλίνου από τη στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και υπό τον φόβο ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του South Stream, ζήτησαν από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ να μελετήσει την προοπτική ο αγωγός να διέλθει από τη Ρουμανία και όχι από τη Βουλγαρία.

Το ενδεχόμενο αυτό εξέτασε ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ σε συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Αντριάν Βιντεάνου και τον πρέσβη της Ρουμανίας στη Μόσχα Κονσταντίν Γκριγκόριε.


Στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι ενεργειακές εταιρείες της Ρουμανίας, εκτός δε από το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, συζήτησαν και τις προοπτικές κατασκευής αποθηκευτικών χώρων για την αποθήκευσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συνάντησης των δύο πλευρών υπήρξε άριστο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αλεξέι Μίλερ, δηλώνοντας πως πραγματοποιήθηκε ένας ουσιαστικός και ανοικτός διάλογος στον οποίο εξετάστηκαν οι προοπτικές συμμετοχής της Ρουμανίας στο σχέδιο του αγωγού South Stream.

Οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές του φθινοπώρου, όταν ο Αλεξέι Μίλερ θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι για τη συνέχιση και ίσως την ολοκλήρωση των επαφών. Αν τελικά ο αγωγός δεν διέλθει μέσω Βουλγαρίας, γίνεται αντιληπτό πως η χώρα μας αλλά και η νότια Ιταλία θα αποκοπούν από το μεγάλο αυτό ενεργειακό σχέδιο.

Αμερικάνικος «δάχτυλος»

Η αίσθηση που υπάρχει στο Κρεμλίνο είναι ότι ο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός λειτουργεί απροκάλυπτα υπό τις εντολές των ΗΠΑ, γεγονός που θα τον οδηγήσει σύντομα στην εγκατάλειψη και αυτού του ενεργειακού σχεδίου.

Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις στελέχη του Κρεμλίνου υποστηρίζουν πως μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η δήλωση του Μπόικο Μπορίσοφ για την έξοδο της χώρας του από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί στο έδαφός της την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.

Ενώ δυτικές πηγές υποστηρίζουν πως το φλερτ της Μόσχας με το Βουκουρέστι αποσκοπεί στο να ασκηθούν πιέσεις στην Σόφια και εν τέλει να αλλάξει στάση στην ενεργειακή συνεργασία της με τη Ρωσία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: