Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ακατάλληλα τα πλοία άνω των 1.800 τόνων για το Αιγαίο.ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ;Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΑΠΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ; ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΩ.



Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, ναύαρχος Νικ. Παπάς, θεωρεί σε δημόσια επιστολή του, την απόκτηση των φρεγατών FREMΜ για το ΠΝ ως ένα λάθος. Κατά το ίδιο μάλιστα, οτιδήποτε πλοίο άνω των 1.800 μετρικών τόνων εκτόπισμα, είναι ακατάλληλο για το Αιγαίο.

Ο ίδιος θεωρεί πως το ΠΝ πρέπει να προσανατολιστεί στην απόκτηση πλοίων εκτοπίσματος περί τους 1.800 τόνους, τα οποία θα διαθέτουν πλήρη αντιεροπορική και αντιβληματική αυτοάμυνα, σύγχρονη μάλιστα.

Ο ίδιος δεν αναλύει περαιτέρω πως δύναται ένα εκτόπισμα 1.800 τόνων να φέρει πλήρη και σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική άμυνα. Κατά τον ίδιο, το κύριο αμυντικό θέατρο του ΠΝ είναι το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά για την Κύπρο απουσιάζει.

Κατά τον ναύαρχο Νικόλαο Παπά, ενδεικτική είναι η μετά τον πόλεμο απόκτηση του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ», 10.000 τόνων, το οποίο απόκτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιταλικών επανορθώσεων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο για μεταφορές αρχηγών κρατών, που επικσκέπτοντο επίσημα την Ελλάδα. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά του Θωρηκτού «Αβέρωφ», επίσης 10.000 τόνων εκτοπίσματος, στα Στενά του Ελλησπόντου.

Ο λόγος που επικαλείται ο επίτιμος αρχηγός του ΠΝ τους 1.800 τόνους εκτόπισμα, είναι κυρίως οικονομικός και σχετίζεται με το υψηλό οικονομικό βάρος στη συντήρηση των πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Σε μία μελέτη που διεξήγαγε το ΠΝ το 1983, συγκρίθηκαν η ολλανδικής προέλευσης Φρεγάτα «Λήμνος», 3.600 τόνων, με το Αντιτορπιλικό «Αετός», περίπου 1.800 τόνων και κατασκευής 1944. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν πως η φρεγάτα «Λήμνος» ήταν 7,5% περισσότερο αξιοποιήσιμη από το «Αετός».
fox2e-mag

Δεν υπάρχουν σχόλια: