Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GOKTURK ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Gokturk

Η Telespazio και η Thales Alenia Space ανακοίνωσαν  την επίσημη έναρξη του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης Göktürk για το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η αρχική σύμβαση υπεγράφη από την Telespazio και το τουρκικό υπουργείο αμυνας το 2009, και πλέον τώρα το πρόγραμμα εισέρχεται επίσημα στην σχεδιαστική και κατασκευαστική φάση. Η εκτόξευση του δορυφόρου έχει προγραμματιστεί για το 2013.

Η Telespazio είναι ο κύριος ανάδοχος για το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα δορυφόρο γεωεπισκόπησης εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης οπτικό αισθητήρα, ένα κέντρο δορυφορικών δοκιμών ελέγχου και ολοκλήρωσης που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, και ένα ολοκληρωμένο επίγειο τμήμα που θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αποστολής, την τροχιακή λειτουργία, την απόκτηση και πρόσκτηση δεδομένων και την επεξεργασία αυτών. Ανάμεσα στους τοπικούς βιομηχανικούς εταίρους περιλαμβάνονται οι Tai AS, Aselsan AS, TUBITAK Uekae, Roketsan AS και Tecnoloji TR. Η Telespazio θα δημιουργήσει επίσης μια κοινή επιχείρηση με έναν τοπικό εταίρο για την ανάπτυξη και εφαρμογή/παροχή υπηρεσιών στην πολιτική αγορά.

Ο Carlo Gualdaroni, διευθύνων σύμβουλος της Telespazio, δήλωσε τα εξής: "Η Göktürk System αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την Telespazio και για την διαστημική συμμαχία μεταξύ της Finmeccanica και της Thales στη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει επίσης, την ικανότητα της Telespazio να παρέσχει τόσο διαστημικά όσο και επίγεια τμήματα σύνθετων δορυφορικών συστημάτων."

Η Thales Alenia Space θα κατασκευάσει τον δορυφόρο και θα αναπτύξει ένα κέντρο δοκιμών και ολοκλήρωσης στην Τουρκία. Η Telespazio, εκτός από το επίγειο τμήμα, είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του δορυφόρου, την αρχική τροχιακή φάση και τη φάση δοκιμών. Τουρκικές βιομηχανίες θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος, καθώς και στην παροχή ορισμένων στοιχείων του συστήματος Göktürk. Ειδικότερα, οι τοπικοί εταίροι θα συνεισφέρουν στην κατασκευή του σταθμού συλλογής δεδομένων, στο κέντρο δορυφορικής ολοκλήρωσης, στα συστήματα σχεδιασμού αποστολών και απομακρυσμένους επεξεργαστές δεδομένων.

Ο Reynald Seznec, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thales Alenia Space, δήλωσε: "Η επιλογή μας για την κατασκευή του δορυφόρου Göktürk αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για την εταιρεία μας, και αντικατοπτρίζει τη στρατηγική που έχουμε αναπτύξει με την Telespazio, μέσω της Space Alliance, να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για την αγορά του διαστήματος, που κυμαίνονται από πλήρη συστήματα μέχρι απλές υπηρεσίες. Η επιτυχία αυτή επεκτείνει επίσης τη θέση μας στην Τουρκία, ένα μακροχρόνιο πελάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτή είναι η πρώτη μας εξαγωγική σύμβαση για έναν δορυφόρο οπτικής παρατήρησης υψηλής ευκρίνειας, που επιβεβαιώνει περαιτέρω την μοναδική μας τεχνογνωσία αλλά και τη φήμη ως προτιμώμενο συνεργάτη σε αποστολές αμυντικής παρακολούθησης".

Προερχόμενο από την πλατφόρμα Πρωτέας (Proteus) που αναπτύχθηκε από την Thales Alenia Space, ο δορυφόρος Göktürk θα περιλαμβάνει μια υψηλής ευκρίνειας οπτικής αισθητήρα, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα Πλειάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: