Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κυπριακό Τα γυρίζει και πάλι η Αγκυρα Ακραίες προτάσεις κατέθεσε χθες ο Ντερβίς Ερογλου για το περιουσιακό

Σύννεφα απαισιοδοξίας έριξαν οι ακραίες προτάσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το περιουσιακό κατά τη χθεσινή πρώτη από τις δύο ολοήμερες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια . Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν φροντίσει να προσδώσουν πολύ μεγάλη σημασία στις συζητήσεις αυτές για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, οι προτάσεις Ερογλου, διαμορφωμένες προφανώς σε αγαστή συνεργασία με την Αγκυρα, περιορίζουν πολύ τη δυνατότητα αποκατάστασης των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι κκ. Χριστόφιας και Ερογλου συζήτησαν χθες για περίπου επτά ώρες και στη συνέχεια ο κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος πραγματοποίησε στη Λευκωσία το πρώτο του ταξίδι μετά την αναβάθμισή του. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την υποστήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Χριστόφια, αλλά διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι οι τουρκοκυπριακές προτάσεις δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας.

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η τακτική Ερογλου και Αγκυρας κινείται σε δύο άξονες: Επιδιώκεται να κερδηθεί χρόνος ως τον Δεκέμβριο, ώστε να συνδεθεί το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγκυρα έχει αποφασίσει ότι οι προοπτικές επίλυσης έχουν περιοριστεί και έχει αποφασίσει να κινηθεί σταδιακά εκτός διαδικασίας και προς άλλες λύσειςόπως η αναγνώριση του ψευδοκράτους και από άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Το έγγραφο Ερογλου περιλαμβάνει, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, μια σειρά προτάσεων με σαφή σκοπό να υπάρχει συμπαγής διζωνικότητα στον Βορρά. Τα βασικά σημεία τους είναι σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα:

1 Τίθενται ελάχιστα πλαφόν για την αποκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο.

2 Γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων με πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων των σημερινών χρηστών περιουσιών και των αποστερηθέντων ιδιοκτητών.

3 Επιχειρείται να αποκλειστεί μελλοντικά οποιαδήποτε περιουσιακή διεκδίκηση Ελληνοκυπρίων μέσω θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, απέφυγε να πει πολλά μετά τη χθεσινή συνάντηση. Σύμφωνα όμως με ενημερωμένες πηγές, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επενδύσει πάρα πολλά στα αποτελέσματα που θα προκύψουν ως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα επόμενα βήματα θα διαφανούν με την έκθεση του προσεχούς Νοεμβρίου, όπου θα καταγραφεί είτε η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης είτε η αδυναμία να συμβεί αυτό μέσω της παρούσας διαδικασίας- επομένως αυτή θα χρειαστεί να αλλάξει, με προφανή κατάληξη τη δρομολόγηση διεθνούς διάσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: