Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τα "Τύμπανα του Εβρου" : Μύθος η Πραγματικότητα ;


Σίγουρα οσοι εχετε παει Φαντάροι

Θα εχετε ακούσει την ιστορία με τα 'τύμπανα του Εβρου'.Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την ιστορία τη στιγμή που επιχειρείται ...

....διακίνηση έμψυχου ή άψυχου «υλικού» απο τον έβρο παράνομα ( ναρκωτικά, όπλα, λαθρομετανάστες κτλ) δίνεται σύνθημα από τους λαθρέμπορους μέσω χτυπήματος τυμπάνων ώστε οι φαντάροι που φυλάνε σκοπιά να μην προβούν σε αναγνώριση των αγνώστων, να μην σταματήσουν τους υπόπτους και γενικά να κάνουν αυτό που λέμε «τα στραβά μάτια» ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγήσει σε ανθρώπινες απώλειες.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗΝΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ;

Χωρις να μπορούμε να αποκλείσουμε πως ενα τετοιο περιστατικό ισως συνέβη στο Παρελθόν η παραπάνω ιστορία ειναι περισσότερο 'Μύθος' παρά πραγματικότητα.πολλές μαρτυρίες φαντάρων που υπηρέτησαν στον Έβρο αρνούνται τόσο το άκουσμα των μυστηριωδών τυμπάνων όσο και τη διακίνηση του «απαγορευμένου υλικού» κατά τη διάρκειά της φύλαξής τους στην περιοχή.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;

Στην Τουρκική πλευρά του Εβρου την περίοδο του ραμαζανιου, οι μουσουλμανοι δεν τρωνε τίποτα κατα τη διάρκεια της μέρας και τρώνε το πρώτο γεύμα μόλις πέσει ο ήλιος (το λεγόμενο ιφταρ).


Επειδή φυσικά δεν μπορούν να αντεξουν μονο με ενα γεύμα όλη τη μέρα, ξυπνάνε μέσα στη νύχτα (γύρω στις 4-5 το πρωί -ανάλογα και με την εποχή) και τρώνε το δεύτερο γεύμα πριν ξημερώσει.

Για να ξυπνήσουν οι ανθρωποι, υπάρχει εθιμο με νταουλτζήδες που γυρνάνε στις γειτονιες και ξυπνάνε με αυτον τον τροπο(σ.σ. χτύπημα «τυμπάνων») τον κοσμο για να σηκωθει να φαει. Αν και αυτο πλεον εχει ατονησει στις μεγαλες πολεις, στα χωρια οπου και υπαρχουν συντηριτικότεροι μουσουλμανοι γίνεται ακόμα.Αυτά τα τυμπανα ακούνε οι Φαντάροι στην Σκοπια τους και τιποτα αλλο.

hellashistory

Δεν υπάρχουν σχόλια: