Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ.ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ. Τροπολογία «βόμβα» για τις Σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ευάγγ. Βενιζέλος και συζητείται μαζί με το νομοσχέδιο για «την εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ», τροποποιεί αρκετές διατάξεις των νόμων 3187/2003 και 3413/2005 και με το πρόσχημα της ενίσχυσης της «ακαδημαϊκής αυτοτέλειας» και του «εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού» ουσιαστικά αποστρατιωτικοποιεί τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).

Εισάγει τον θεσμό του «κοσμήτορα» ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της ακαδημαϊκής συνέλευσης και έτσι καθίσταται ο πιο ισχυρός παράγων των ΑΣΕΙ, ακόμα ισχυρότερος και από τον ίδιο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί εκπαιδευτές δεν θα αποτελούν μέρος του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού (δηλαδή των καθηγητών), αλλά θα ανήκουν σε ξεχωριστή κατηγορία, ενώ δεν θα συμμετέχουν ούτε στην ακαδημαϊκή συνέλευση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα όργανα που μνημονεύονται στην τροπολογία απουσιάζουν παντελώς οι στρατιωτικοί.

Με άλλα λόγια, πλέον η εκπαίδευση, η εκπαιδευτική ύλη, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, οι προσλαμβανόμενοι καθηγητές, οι μονιμοποιήσεις των καθηγητών κ.λπ., γίνονται απουσία της στρατιωτικής ιεραρχίας. Έτσι πολύ απλά τα ΑΣΕΙ μετατρέπονται σε ΑΕΙ, μόνο που τα ΑΕΙ, κύριε υπουργέ, δεν βγάζουν έλληνες αξιωματικούς που ασκούν λειτούργημα, αλλά πολίτες που θα ασκήσουν κάποιο επάγγελμα.
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: