Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η αιώνια... αδικημένη ΑΕΚ



Η αιώνια αδικημένη ΑΕΚ βρέθηκε για μια ακόμη φορά σε θέση κατήγορου, στεκόμενη μόνο σε μια φάση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν προηγουμένως ευνοήθηκε σκανδαλωδώς από τον Σταύρο Τριτσώνη.

Κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και με βάση αυτά πορεύεται στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Άλλα είναι καλά και άλλα όχι, όμως υπάρχει και ταύτιση του κόσμου με αυτές τις αρχές και πορεύεται στα ίδια μονοπάτια με τον σύλλογο που έχει αποφασίσει να υποστηρίζει.

Η περίπτωση της ΑΕΚ είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές, σε βαθμό, που να λες, ότι ορισμένα πράγματα είναι απλά... ΑΕΚ.

Λες και το κάνει επίτηδες αυτή η ομάδα και ακολουθεί πιστά μια πεπατημένη ό,τι και να γίνει. Μάλιστα, πολλές φορές προτιμάει να κάνει την "κυβίστηση", αρκεί να μείνει "πιστή" σε αυτά που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη στις αντιδράσεις της, αλλά και συνάμα τόσο μονότονη, διότι γνωρίζει ο καθένας εκ των προτέρων το πως θα κινηθεί, όταν υπάρξει το παραμικρό ψήγμα αδικίας εις βάρος της.

Δεν είπαν το παραμικρό για το πέναλτι

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το παιχνίδι της Κυριακής στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου ο Ολυμπιακός "πάτησε" αγωνιστικά την Ένωση και τη νίκησε απολύτως δίκαια. Έχασε ένα "τσουβάλι" ευκαιρίες, είχε τέσσερα δοκάρια, πέτυχε δυο πανέμορφα γκολ, ενώ στο δεύτερο μέρος ανέβηκε αγωνιστικά και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, κάτι που δημιούργησε σκηνικό πραγματικού ντέρμπι.

Όμως, ουδείς στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο στάθηκε σε αυτά, παρά μόνο στο γκολ του Μανωλά, το οποίο ακυρώθηκε στο 85ο λεπτό και το οποίο πράγματι θα έπρεπε να είχε μετρήσει. Δεν "συγκινήθηκαν" καθόλου από το γεγονός ότι προηγήθηκαν με μούφα πέναλτι κόντρα στη ροή του αγώνα και από το πουθενά βρέθηκαν με ένα γκολ στην φαρέτρα τους.
Εντάξει, το να αναφερθούν οι δυο τουλάχιστον περιπτώσεις για δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Αραούχο, που δεν δόθηκαν από τον Τριτσώνη, είναι "πολύ" για να το αντέξουν στην ΑΕΚ.

Μήπως γι' αυτό τον έκανε αλλαγή στο ημίχρονο ο Μπάγεβιτς; Ψιλά γράμματα θεωρούνται αυτά... Ούτε που ασχολήθηκαν με την εύνοια του πρώτου ημιχρόνου και έμειναν μόνο στο ακυρωθέν γκολ, διότι... έτσι πρέπει. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό το σωματείο, γι' αυτό και ακολούθησε ολόκληρη συγχωρδία, η οποία έβγαλε καταφανώς αδικημένη την Ένωση. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ΑΕΚ.

Η... κυβίστηση σε σχέση με την επιχειρηματολογία του προηγούμενου ματς

Η κωλοτούμπα της υπόθεσης είναι άλλη όμως... Στο παιχνίδι πρωταθλήματος στο Φάληρο, όταν η ΑΕΚ επικράτησε με 1-2, πάλι μίλησαν για την διαιτησία του Καλόπουλου, διότι κατακύρωσε το γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου, το οποίο ήταν όντως οφσάιντ εξαιτίας της παρέμβασης του ακάλυπτου Μήτρογλου. Στην επανάληψη, ο ρέφερι από την Θεσσαλονίκη δεν απέβαλλε τον Καράμπελα με δεύτερη κίτρινη κάρτα λίγο μετά το 60' και στα τελευταία λεπτά ακύρωσε πεντακάθαρο τέρμα του Τοροσίδη για το 2-2. Ε, και; Ποιος ασχολείται τώρα με αυτά, όταν... όλο το ζουμί είναι στο γκολ του Ολυμπιακού!

Η δικαιολογία ήταν ότι τότε προηγήθηκε η φάση της ΑΕΚ, άρα θα ήταν διαφορετικό το παιχνίδι από εκεί και μετά, όμως τώρα... αλλάζει η επιχειρηματολογία και μεγαλύτερη σημασία έχει το γκολ του Μανωλά, διότι είναι προς το τέλος του αγώνα. Με λίγα λόγια, ό,τι ίσχυε στο προηγούμενο ματς των δυο ομάδων, αυτόματα ακυρώνεται στο αμέσως επόμενο, διότι αυτό βολεύει την δήθεν αδικημένη Ένωση, που πρέπει να μείνει "πιστή" στο ραντεβού με τις διαμαρτυρίες και τα δήθεν εναντίον της αίσχη.

Επιχειρήματα του πρόσφατου παρελθόντος

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επομένως να περιμένει όλος ο φίλαθλος κόσμος του Ολυμπιακού τις ίδιες ακριβώς τοποθετήσεις από τους κιτρινόμαυρους σε κάθε παιχνίδι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και απόδοσης των δυο ομάδων. Κάποτε, σε ένα παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-3 είχαν ζητήσει τέσσερα πέναλτι από τον Μπριάκο, όταν είχε γίνει μόλις ένα από τον Σέζαρ στο Λεωνίδα Καμπάνταη και ενώ είχε αποβληθεί άδικα ο Ζεβλάκοφ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και από το 10' έπρεπε να είχε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια ο Καμπάνταης, ο οποίος πέτυχε και δυο τέρματα στο παιχνίδι.

Μέχρι και σε εκείνο το 3-0 του Φαλήρου το 2006 με τα δυο γκολ του Ριβάλντο και το ένα του Οκκά και στο οποίο είχε αποβληθεί ο Στολτίδης, είχαν διαμαρτυρηθεί για ένα χέρι του Ανατολάκη στο ένα μέτρο από την μπάλα. Γι' αυτό και δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να αλλάξει η τακτική τους και η επιχειρηματολογία τους. Αυτή ήταν, είναι και θα παραμείνει η Ένωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: