Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προτεραιότητα, κατ’ αρχάς, δίνεται στο να σταματήσει η ενοικίαση ισογείου στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος για τη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μηνιαίο ενοίκιο ανερχόταν σε 50.000 ευρώ!

Το γεγονός λέγεται πως εξόργισε τον πρόεδρο της Βουλής μόλις ενημερώθηκε για το ύψος του μισθώματος. Και ότι αποτέλεσε την αφορμή για να ζητήσει πλήρη επανεξέταση όλων των σχετικών δαπανών, με κατεύθυνση τη δραστική περικοπή τους.

Εν μέσω κρίσης...

Το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο χώρο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, πάντως, υπό το φως σχετικής δήλωσης που έκανε μόλις προ ολίγων μηνών ο προκάτοχος του κ. Πετσάλνικου, κ. Δ. Σιούφας: «Αναδιαπραγματευτήκαμε το μίσθωμα του εκθετηρίου της Μητροπόλεως, με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επιτυγχάνοντας μείωση συνολικά κατά 252.000 ευρώ, ήτοι κατά 30%», είπε ο πρώην πρόεδρος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δηλαδή η κρίση της ελληνικής οικονομίας προσλάμβανε ήδη διαστάσεις Τιτανικού και επισήμως! Μια απλή πράξη αριθμητικής αναδεικνύει το ύψος του αρχικού μισθώματος, πριν από τη διά χειρός Σιούφα αποφασισθείσα «μείωση».

Η περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι μοναδική. Υπάρχει πληθώρα κτιρίων των οποίων η μίσθωση και η εκμετάλλευση από τις κατά καιρούς «διοικήσεις» της Βουλής χρήζουν προφανώς ουσιαστικής έρευνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πετσάλνικος έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συλλογή των σχετικών στοιχείων και αυτή την περίοδο εξετάζεται και νομικά η δυνατότητα ακόμα και να «σπάσουν» τα σχετικά συμβόλαια – εκτός από εκείνα των οποίων η ισχύς λήγει άμεσα.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η πίεση που ασκείται ασφυκτικά από την κοινωνία γι’ αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πίεση με τη μορφή «τσουνάμι» ασκείται και εκ των έσω, καθώς τμήμα των υπαλλήλων της Βουλής -υπό το βάρος της κριτικής την οποία δέχονται για τις αποδοχές και τα προνόμιά τους, αλλά και των μειώσεων που αυτά υφίστανται το τελευταίο διάστημα- θέτει ανεπισήμως έως τώρα αλλά μετ’ επιτάσεως το θέμα.

Ενα εξ αυτών των «περίεργων» κτιρίων εμφανίζεται να είναι και εκείνο που βρίσκεται στον αριθμό 23 της Φιλελλήνων.

«Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο με συνολική επιφάνεια 1.500 τ.μ., που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πινακοθήκη, εντευκτήριο και γραφεία τέως βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπαλλήλων», διαβάζουμε σε επίσημο έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων. Για το συγκεκριμένο κτίριο, λοιπόν, διαβάζουμε στον τελευταίο προϋπολογισμό ότι δεσμεύεται κονδύλι ύψους 180 χιλιάδων ευρώ «για την ανακαίνισή του», καθώς και άλλα 165 χιλ. ευρώ ως αμοιβή φυσικών προσώπων για «την εκπόνηση μελέτης ανακαίνισης» του ιδίου κτιρίου! Στον προϋπολογισμό του 2009 είχαν εγγραφεί για το ίδιο κτίριο άλλες 150 χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, και μόνο μέσα σε δύο χρόνια: 495.000 ευρώ!

Συνολικά για «αμοιβές για συντήρηση και επισκευή κτιρίων και λοιπών μόνιμων εγκαταστάσεων» στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 2.800.000 ευρώ (έναντι 3,2 εκατ. ευρώ του 2009).

Από τα αξιοσημείωτα είναι, φυσικά, ότι ο συγκεκριμένος κωδικός του προϋπολογισμού της Βουλής, με τα διακριτικά Κ.Α.0851, είχε πιστώσεις το 2007 που ανέρχονταν στα 11.219.400 ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: