Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥ(ΠΑΡΑΛΙΑ)



Στην αρχή ήταν μια παρέα νέων ανθρώπων, που ξεκίνησαν με μια απλή ιδέα. Να βρουν ένα τρόπο να χαρίζουν όσα αντικείμενα και ρούχα δεν χρειάζονται πια. Έφτιαξαν έτσι πριν από δύο χρόνια μια ιστοσελίδα, τη xariseto.gr όπου όποιος ήθελε να χαρίσει κάτι έβαζε αγγελία για να τη δει κάποιος άλλος που το είχε ανάγκη.

Ένα site που με απώτερο σκοπό έχει την επαναχρησιμοποίηση αλλά και την αμοιβαία βοήθεια, δημιουργώντας έτσι «μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, έναν διαφορετικό τρόπο "κατανάλωσης". Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο αλληλεγγύης».

Η δράση τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Η εθελοντική ομάδα του "Χάρισέ Το" διοργανώνει επιπλέον "Χαριστικό Παζάρι" στη Θεσσαλονίκη, όπου ο καθένας μπορεί είτε να πάει και να πάρει ό,τι χρειάζεται είτε να αφήσει ό,τι του περισσεύει.

Το παζάρι λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στην παραλία στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια βόλτα από εκεί όχι μόνο για να χαρίσει αλλά και για να πάρει κάτι που μπορεί να του λείπει εντελώς δωρεάν. Τα αντικείμενα που προσφέρονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η ομάδα που λειτουργεί καθαρά με δικούς της πόρους αυτήν τη φορά αποφάσισε να διαφημίσει το παζάρι στα λεωφορεία, κάτι που φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες μεγαλώνουν και η ανθρωπιά ξεθωριάζει, μια απλή κίνηση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που έσπευσαν στην παραλία για να χαρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια. Αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια επέλεξαν να κάνουν μια προσφορά ανθρωπιάς που δεν κοστίζει τίποτα.

Το XariseTo.Gr προωθεί επίσης την οικολογική και οικονομική συνείδηση, αφού μπορεί να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές όταν δεν τα χρειαζόμαστε. «Ό,τι δε χρειαζόμαστε δεν είναι σκουπίδι. Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον συνάνθρωπό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: