Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Διαλύθηκε με -6,68% η Οδός Αθηνών!


Οι πιέσεις προς την Ελλάδα με την βουτιά της Oδού Αθηνών σήμερα έγιναν πιο σαφείς: « Πηγαίνετε σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους (στάση πληρωμών) για να πληρωθούμε τα στοιχήματα στα CDS και το ευρώ».

Από κοντά και οι φήμες για υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας - ακόμη και για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα - οι οποίες μπορεί να διαψεύστηκαν από Moody’s και Fitch αλλά βύθισαν το ευρώ φέρνοντάς το στην περιοχή των 1,30 δολαρίων.

Όμως, η σημερινή ημέρα δεν έδειχνε καθόλου την βουτιά που θα ακολουθούσε, καθώς πριν το άνοιγμα είχε κυκλοφορήσει έκθεση της Merill Lynch η οποία πρότεινε σύσταση αγοράς για τις 4 ελληνικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης μια ώρα μετά έγραφε απώλειες πάνω από 3%, αλλά από κάποια στιγμή και πέρα κατέρρευσε εξαιτίας της αδυναμίας της Εθνικής Τράπεζας και των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων.

Ξεπούλημα στις τράπεζες

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1729,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,68%. Κορυφαία στην πτώση η μετοχή της Εθνικής η οποία έχασε όλα τα πρόσφατα κέρδη επιστρέφοντας στην περιοχή των 10,85 ευρώ με πτώση 12,71%. Ρευστοποιήσεις στην Alpha Bank με απώλειες 11,17%. Πτώση 10,47% για την Eurobank, και 10,57% για την Τράπεζα Πειραιώς. Πάνω από 10% η πτώση για την Αγροτική Τράπεζα.

Από τις μοναδικές τραπεζικές μετοχές που «αντιστάθηκαν» στην συνεδρίαση. Από τους υπόλοιπους τίτλους, ο Τιτάνας έκλεισε με κέρδη 1,95%.

Στα 215 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των συναλλαγών, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το spread του 10ετούς ομόλογου στις 624 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όπως είναι φυσικό, βυθίζονταν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση να ξεπερνά το 2% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, να αγγίζει το 3% στο Παρίσι και να ξεπερνά το 4% σε Μιλάνο, Μαδρίτη και Λισαβώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: