Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία


Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην κεντρική Ελλάδα, το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει την περιοχή, με ισχυρές και παρατεταμένες καταιγίδες και χιόνια.

Στην περιοχή της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους δύο κτηνοτρόφους που αγνοούνταν , ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές, μαζί με την Πυροσβεστική, συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου.

Οι δύο βοσκοί, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή, την ώρα που προσπαθούσαν να οδηγήσουν το κοπάδι τους στην άλλη πλευρά της όχθης.

Εν τω μεταξύ, άλλος ένας 70χρονος άνδρας, αγνοείται στην περιοχή Σούρπη του Βόλου.

Ο άνδρας έπεσε σε φρεάτιο, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του.

Νωρίτερα, το απόγευμα, εντοπίστηκαν στο χωριό Περικοπή στην Καστοριά, οι τέσσερις αγνοούμενοι, Αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν χαθεί στα βουνά της περιοχής λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, οι αγνοούμενοι, τηλεφώνησαν στις αρχές και ζήτησαν να τους απεγκλωβίσουν.

Έντονη βροχόπτωση επικράτησε σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά των νομών Φλώρινας και Κοζάνης.

Στο Βόλο και το Πήλιο, ρέματα και χείμαρροι υπερχείλισαν, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, προκαλώντας άμεσα κυκλοφοριακά προβλήματα και καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Πλημμύρες σε δρόμους και σπίτια καθώς και διακοπές ρεύματος προκάλεσε η κακοκαιρία και στο νομό Λάρισας. Από τις έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ακόμη και πτώσεις βράχων στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας - Παλιουριάς - Κόκκινου Νερού, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και η πυροσβεστική να δέχεται διαρκώς κλήσεις για άντληση υδάτων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ανατολική Φθιώτιδα, όπου δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, και το νερό έχει πλημμύρισε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 70 εκατοστά.

Επίσης πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία για να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων.

Αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Μουζακίου - Πετρίλου (19ο έως 30ο χιλιόμετρο), Μουζακίου - Άρτας (19ο έως 35ο χιλιόμετρο), Καρδίτσας - Νεοχωρίου- Καρύτσας (από 21ο χιλιόμετρο) και Καρδίτσας - Καλλιθήρου- Μούχας - Φράγμα Νικολάου Πλαστήρα (από 26ο χιλιόμετρο).

Αλλά και στο νομό Τρικάλων η κατάσταση είναι σοβαρή. Αλυσίδες απαιτούνται για την κυκλοφορία των οχημάτων σε τρία σημεία του νομού. Πρόκειται για την Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας, από το 35ο χιλιόμετρο (Ελάτη) έως το 75ο χιλιόμετρο (Γέφυρα Αλεξίου), την επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας από το 24ο χιλιόμετρο (Στουρναρέϊκα) έως το 55ο χιλιόμετρο(Μεσοχώρα)και την Ε.Ο. Τρικάλων Ιωαννίνων από το 63ο χιλιόμετρο (Παναγιά), έως το 76ο χιλιόμετρο (Κατάρα).

Προβλήματα όμως παρατηρήθηκαν και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε προειδοποίηση για την επικράτηση ανέμων έντασης 8 και 9 μποφόρ στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Λόγω της κακοκαιρίας διεκόπησαν και οι πορθμιακές γραμμές από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη, από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο και Κεραμωτή.

Στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είχαν ως συνέπεια τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού στην περιφερειακή οδό της πόλης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κίνηση των οχημάτων από νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Στα λευκά έχουν ντυθεί και τα ορεινά του Νομού Καρδίτσας, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου να απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.Το ύψος του χιονιού φτάνει από 5 έως 20 εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: